Доступність посилання

ТОП новини

Утримувати війська в аеропорту Донецька означає розстріл – Тимчук


Дим навколо аеропорту Донецька після обстрілу бойовиками угруповання «ДНР», 14 вересня 2014 року
Дим навколо аеропорту Донецька після обстрілу бойовиками угруповання «ДНР», 14 вересня 2014 року

Попри оголошене перемир’я, в зоні АТО не стихають бої. Однією з найбільш напружених точок є Донецький аеропорт. На частині територій українські силовики були змушені відступити, втім, цей напрямок поки що утримують. Бойовики застосовують і реактивні системи залпового вогню, і танки, працюють диверсійні групи. Втім, незважаючи на тривалу успішну оборону, експерти кажуть, що людей треба відвести, щоб уберегти від загибелі.

У кінці серпня, після наступу бойовиків, яких, за інформацією РНБО, підтримує російська армія, військові були змушені залишити Луганський аеропорт. Натомість Донецьке летовище від травня залишається під контролем української сторони. Тут, незважаючи на оголошений режим припинення вогню, не вщухає вогонь.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

За попередню добу, як повідомив речник Ради національної безпеки і оборони, Андрій Лисенко, лише на Донеччині сепаратисти атакували одразу десяток міст і селищ.

«Протягом доби під вогонь потрапили позиції підрозділів Збройних сил України у Донецькій області в районах населених пунктів Верхня Кринка, Піски, аеропорт «Донецьк», Рідкодуб, Гранітне, Курахове, Новоорлівка, Дебальцево, Шуми», – зазначив Лисенко.

Аеропорт «довбали» всі десять днів – волонтер

Поки що аеропорт вдається вберегти від оточення сепаратистами. Кадрові військові і представники «Правого сектору» й надалі отримують необхідне для оборони постачання. Транспортують убитих і поранених. Колони обстрілюють, але техніка все ж проривається, – пояснює Роман Донік, волонтер, який допомагає військовим провізією та медикаментами.

Каже, що бійці в телефонних розмовах розповідають про обстріли «Градами» і танкові атаки. Відбуваються і сутички в ближньому бою. Силовики переконані, що проти них воюють російські десантники. За інформацією активіста, злітно-посадкова смуга летовища знищена під ударами артилерії, тому використовувати аеропорт за призначенням не зможе жодна зі сторін.

«Буває по-різному. Періодично їх обстрілюють, а потім у бій іде піхота. Тобто, сутички відбуваються постійно. Це не дальній бій. Аеропорт і Авдіївку та й загалом увесь північний напрямок, його довбали усі ці десять днів. Кожен день і «Гради» працювали, і артилерія, і міни. Перемир’я не було взагалі».

На аеропорту вже поставили хрест – експерт

Дмитро Тимчук
Дмитро Тимчук

Керівник «Центру військово-політичних досліджень» Дмитро Тимчук переконаний, що втримати цей пункт не вдасться. Подальше ж зволікання з виведенням військових лише збільшить кількість жертв. Відтак, експерт вважає недоцільним подальшу оборону Донецького аеропорту.

«На ньому вже хрест поставили. Вони вважають його своїм. Ми вже фіксуємо там ешелоновану протиповітряну оборону. Вони вже все підготували для його використання. Надалі утримувати там війська – це означає їхній розстріл. Нехай повільний, нехай затягнутий, але, тим не менше, неприйнятний», – зауважує Тимчук.

За інформацією РНБО, попри численні атаки на позиції силовиків, у зоні АТО за останню добу не загинув жоден український військовий.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG