Доступність посилання

ТОП новини

Путін особисто схвалив арешт Євтушенкова – експерти


Голова ради директорів АФК «Система» Володимир Євтушенков на Міжнародному Економічному Форумі в Санкт-Петербурзі
Голова ради директорів АФК «Система» Володимир Євтушенков на Міжнародному Економічному Форумі в Санкт-Петербурзі

«Нова справа ЮКОСа» – так називають в російських ЗМІ події навколо голови ради директорів компанії АФК «Система» Володимира Євтушенкова, взятого напередодні під домашній арешт після висунення йому звинувачень у відмиванні грошей.

У самій компанії АФК «Система» вважають звинувачення, висунуте Євтушенкову, «повністю необґрунтованим». В оточенні бізнесмена відзначають, що арешт і кримінальна справа пов’язані з його небажанням продавати нафтовидобувну компанію «Башнєфть» Сечіну – президенту «Роснєфти» і людині з найближчого оточення Володимира Путіна. Екс-голова ЮКОСа Михайло Ходорковський в інтерв’ю РБК порадив Євтушенкову домовитися з владою.

Михайло Ходорковський
Михайло Ходорковський

«Якщо у Євтушенкова є можливість приймати умови – треба. Якщо є можливість звернутися до Путіна – звертатися до Путіна. Я б не побачив у цьому ніякої ганьби і незручності, якби він домовився на будь-яких умовах», – вважає найвідоміший колишній ув’язнений бізнесмен. Втім, в інтерв’ю «Ведомостям» Ходорковський заявив, що, на його думку, конфлікт Сечіна і Євтушенкова залишався поза увагою президента.

У Кремлі заявляють, що ситуація навколо основного акціонера АФК «Система» Володимира Євтушенкова не має ніякого стосунку до політики. У вівторок стало відомо, що колишній керівник «Башнєфті» і син колишнього президента Башкирії Муртазі Рахімова Урал Рахімов офіційно оголошений в міжнародний розшук у справі щодо розкрадання акцій підприємства.

Кримінальну справу щодо «Башнєфті» було порушено ще в липні. За версією слідства, використовуючи службове становище свого батька, Урал Рахімов організував розкрадання контрольних пакетів акцій низки підприємств ПЕКу, в тому числі «Башнєфті». У 2009 році АФК «Система» за 2,5 мільярди доларів придбала контрольний пакет акцій «Башнєфті». Звинувачуючи Євтушенкова, слідство виходить з того, що компанія АФК «Система» в результаті угоди придбала майно, отримане Рахімовим «завідомо злочинним шляхом», тобто відмила його. У липні у цій справі був заарештований підприємець Левон Айрапетян – за версією слідства, він допомагав Рахімову у продажу «Башнєфті» за заниженою вартістю. Тоді ж був заарештований весь пакет акцій компанії, придбаний АФК «Система» Євтушенкова.

Євген Чичваркін
Євген Чичваркін

Бізнесмен Євген Чичваркін, котрий мешкає в Лондоні, впевнений, що арешт Євтушенкова пов’язаний з бажанням держави відібрати його актив.

– По-перше, арешт цей домашній, неповноцінний такий арешт. А пов’язую я його з тим, що у нього хочуть відібрати «Башнєфть» і приєднати її до «Роснєфті» або зробити цю компанію державною. Загалом, держава відбирає актив.

– А хто може стояти за переслідуванням Євтушенкова?

Cхвалення дав Путін. У державі не дуже добре з грошима через путінські військові авантюри і через санкції
Євген Чичваркін

– Я думаю, як і у справі ЮКОСа, це Ігор Іванович Сечін. А схвалення на роздерибанення такого великого шматка, звичайно, дав Путін. Незважаючи на те, що Євтушенков дуже лояльна людина. У державі не дуже добре з грошима через путінські військові авантюри і через санкції, які викликані тими ж військовими авантюрами, і не дуже добре з ростом видобутку нафти, а зараз нафта торгується нижче, ніж у бюджеті заплановано. Тому хочеться, щоб всі доходи отримували не приватні особи, а держава і навколодержавні, назвемо їх так, службовці.

– А «Башнєфть» дійсно такий ласий шматок сьогодні?

– Будь-яка компанія, яка займається природним ресурсами, ласий шматок. Незважаючи на те, що котирування не ідеальні, це все одно великі гроші.

– Які можуть бути варіанти розвитку подій для Володимира Євтушенкова зараз?

– Він віддасть «Башнєфть», походить ще роки два-три на допити, віддасть ще купу грошей чекістам за закриття кримінальної справи, і це найкращий варіант. А в гіршому випадку у нього відберуть ще й телеком (АФК «Система» володіє контрольним пакетом акцій найбільшого в Росії стільникового оператора МТС – ред.), і буде Російська об’єднана телекомунікаційна корпорація яка-небудь.

– Чому саме Володимира Євтушенкова зараз вибрали на таку роль? Чому не до інших великих бізнесменів звернувся Ігор Іванович Сечін?

Погано лежав Крим – відібрали Крим, погано лежить «Башнєфть» – відберемо «Башнєфть». Керівництво країни – це відбирачі і подільники
Євген Чичваркін

– Він не пов’язаний з КДБ, він близький до московського керівництва, і він володіє ласим шматком. Загалом, просто дійшла черга до нього. Це така не політична, а російська бандитська історія. Погано лежав Крим – відібрали Крим, погано лежить «Башнєфть» – відберемо «Башнєфть». Керівництво країни – це не будівельники і робітники, а відбирачі і подільники.

– Багато хто порівнює арешт Євтушенкова з переслідуванням Михайла Ходорковського. Вам це порівняння здається коректним?

Євтушенков зібрав багато активів, а в країні грошей не так багато, і жадібність путінських друзів безмежна
Євген Чичваркін

– Так, воно цілком коректне. Але Ходорковський хотів впливати на владу в країні через Думу законним шляхом, а Євтушенков не хотів ні на що впливати, він людина, яка заробляє гроші, заробляв багато грошей. Яким шляхом, законним чи незаконним, це я не беруся судити зараз, але факт той, що його, крім грошей, не цікавило нічого, у нього не було політичних амбіцій. Однак він успішно зібрав багато активів, і у нього їх стало багато, а в країні грошей не так багато, і жадібність путінських друзів безмежна. Тому просто дійшла до нього черга.

– А історію Вашого від’їзду історія Володимира Євтушенкова Вам не нагадує? Вас же теж змусили виїхати з Росії.

– Ну як змусили... Висунули звинувачення і відпустити погуляти – те ж саме зробили і з Ходорковським. Він погуляв і повернувся. Я перший раз погуляв і повернувся, другий раз погуляв і не повернувся. Як вчинить Євтушенков... Якщо він поїде, то у нього відберуть точно все, і телекоми теж.

– Багато бізнесменів, яких з початку 2000-х років переслідувала держава, і Ви в тому числі, змушені були виїхати з Росії. Як це все позначається на російській економіці?

Путінські військові авантюри. Війна за «Новоросію» прямо і побічно принесе не порівнянний ні з чим збиток в коротко-, середньо-і довгостроковій перспективі
Євген Чичваркін

– Якщо навіть рознесуть на друзки АФК «Система», цей фактор не так сильно вплине на економіку Росії, як путінські військові авантюри. Війна за «Новоросію» прямо і побічно принесе не порівнянний ні з чим збиток в коротко-, середньо-і довгостроковій перспективі точно. Тому, загалом, котирування там не сильно впали сьогодні, тому що і так все знецінене через те, що Росія веде війну проти братнього народу чужими руками.

– У Росії існує бізнес-співтовариство, здатне заступитися за колегу, якого переслідують? Хоч один приклад подібного заступництва існує?

Рішення зріють в путінському оточенні, а Путін схвалює це. А якщо це почалося, значить, Путін на це дав добро
Євген Чичваркін

– Якщо це питання шаурми у метро, і тебе переслідують вихідці з Кавказу, то, напевно, є бізнес-співтовариство, яке зможе тобі допомогти. А на такому рівні, звичайно, немає. Рішення зріють в путінському оточенні, а Путін схвалює це. А якщо це почалося, значить, Путін на це дав добро. Це дуже лояльна до влади людина, завжди була лояльною до влади, яка б влада не була. А їм плювати, їм дуже потрібні гроші.

У тому, що арешт Євтушенкова схвалив особисто Володимир Путін, впевнений і політолог Андрій Піонтковский.

– Пан Сечін переварив ЮКОС, тепер він має шанованого західного партнера, найближчого друга президента, і може класти оком на все, що йому подобається. У тому числі і на «Башнєфть». Той факт, що люди, які входять до близького кола президента, можуть концентрувати будь-який бізнес, – це давно відомо всім спостерігачам російського економічного життя і політичної сцени.

– Михайло Ходорковський сказав в інтерв’ю «Ведомостям», що арешт стався без відома і санкцій Володимира Путіна. На Вашу думку, таке зараз можливо?

– Михайло Борисович, по-моєму, дотримується якихось джентльменських умов, які досягнуті з Володимиром Володимировичем. Але мені ця пісня «про доброго царя і поганих бояр» вже давно набридла в будь-якому виконанні, в тому числі і у виконанні Михайла Борисовича.

– Чи згодні Ви з формулюванням, що це «друга справа ЮКОСа»? Все-таки відмінностей багато. Тут не такий суспільно-політичний конфлікт, який був в історії з Ходорковським і Путіним.

– Так, в ударі на ЮКОС первинним був політичний інтерес, а фінансові апетити супроводжували. Але з арештом ЮКОСа в ту ж саму епоху і закінчилося будь-яке політичне життя в країні. Тому тут політичного аспекту не може бути, і в цьому пан Пєсков правий, в тому сенсі що Євтушенков не представляє якусь політичну платформу, опозицію і так далі. Але з іншого боку, глибокий політичний сенс полягає саме в тому, що в будь-який момент будь-яка власність в цій країні може бути відібрана. Тобто інституту приватної власності не існує, і така країна економічно не може розвиватися.

– У нафтовій сфері є ще у влади перспективи для подальшої консолідації нафтових активів? Іншими словами, чи може себе почувати в безпеці, наприклад, «Лукойл»?

– Ніхто не може. Це питання, аналогічне такому: чи може після анексії Криму почувати себе в безпеці, скажімо, Казахстан, Естонія і Латвія? Прецедент нахабного свавілля влади в наявності. Ніщо не може захистити Алекперова, якщо завтра, я не знаю, Сечін, брати Ротенберги або Ковальчуки захочуть забрати якісь шматки його власності.

Оригінал на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG