Доступність посилання

ТОП новини

«В ЄС дехто проміняв європейські цінності на російські скарби» – Шварценберг


Карел Шварценберг
Карел Шварценберг

Київ – У Європейському союзі немає єдності як у питанні «покарання» Росії за агресію проти України, так і у проблематиці української євроінтеграції. Хоча більшість європейських політиків підтримує Україну, однак є й такі, хто симпатизує Москві. Але не лише від європейських інституцій, а й від самої України залежить, чи кількість її прихильників в ЄС ще збільшиться. Про це у розмові з Радіо Свобода зазначив чеський політик і громадський діяч Карел Шварценберг.

– Будь-хто з професійних європейських політиків завжди знаходить виправдання своїй діяльності або бездіяльності з того чи іншого питання. З одного боку – абсолютна більшість політиків і дипломатів прекрасно знають, що Росія здійснила агресію проти незалежної України. Але не кожен знайде у собі мужність відкрито це визнати. Хтось боїться Росії, хтось не бажає вплутуватись у складні геополітичні проблеми на сході Європи. А дехто ще і зиск має від своєї бездіяльності і проміняв європейські цінності на російські скарби.

Україна повинна запропонувати економічну альтернативу, розповісти, які переваги матиме європейський бізнес на її ринку

До того ж, не забуваймо, що згортання співпраці з Росією призведе до збитків для окремих країн та індустрій Євросоюзу. А це, у свою чергу, означає скорочення робочих місць, бюджетних надходжень тощо. А для політика це є «червоним сигналом» – він боїться, що його нинішні виборці за нього не проголосують. Наразі Україна повинна запропонувати економічну альтернативу, розповісти, які переваги матиме європейський бізнес на її ринку або співпрацюючи з українським бізнесом.

– А як чеські політики, чеське суспільство ставляться до подій в Україні?

Молоду українську європейську демократію необхідно підтримати і захистити. Це сфера нашого національного інтересу

– Мені здається, наразі ця тема не особливо популярна. У Чехії чимало внутрішніх проблем, які турбують людей значно більше. Але, звичайно, мають місце і дискусії довкола подій на сході України, обговорення можливостей подальшого загострення конфлікту між Києвом і Москвою. У Чехії різні думки з цього приводу, хоч особисто я вважаю, що молоду українську європейську демократію необхідно підтримати і захистити. Це сфера нашого національного інтересу.

– Яку роль відіграє українська спільнота Чехії? Мої колеги – журналісти, які працюють у Чехії, нарікають, що Посольство України у Празі є пасивним, натомість українські заробітчани проводять акції на підтримку України. Чи це так?

Українці у Чехії активно підтримують свою вітчизну – мітингують, збирають допомогу, розповсюджують у чеських ЗМІ інформацію про російську агресію

– На сьогодні українці – найбільша національна меншина у Чехії. Українці, які працюють у нас, справді активно підтримують свою вітчизну – мітингують, збирають допомогу для українців, розповсюджують у чеських ЗМІ інформацію про російську агресію. Коментувати роботу Посольства України – не моя компетенція. Зазначу натомість, що серед українців є й такі, хто симпатизує росіянам.

– Пане Шварценберг, Ви представляєте давній аристократичний рід, який має чималу нерухомість у Чехії. Як Вам вдалося повернути власність своєї родини, як проходив цей процес реституції для Вас?

– Насправді процес триває. Згідно з законом про повернення власності, моя родина повернула собі лише окремі будівлі і маєток, які належали моєму татові, а друга частина перебуває досі у власності Чехії. Але мені вистачить того, що є – я не збираюсь вимагати, щоб мені повернули все. Повірте, це доволі дорога забаганка – утримувати будинки. Нехай вже держава цим опікується!

– А як Ви себе почуваєте у Києві?

– Комфортно. Тим більше, що я вже трохи орієнтуюсь у центральних кварталах Києва, бо бував тут раніше, уперше ще наприкінці існування СРСР. Тоді всі боялись Чорнобиля, а мені цікаво було. А останні кілька років я відвідував Україну, Київ як міністр закордонних справ Чехії. Цього ж разу я відвідую Київ завдяки Українській редакції Радіо Свобода – маєте ювілей, я не міг не привітати ваших журналістів!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG