Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську ініціюють створення всеукраїнської бази для ідентифікації загиблих у зоні АТО


Для ідентифікації загиблих у зоні АТО та пошуку зниклих безвісти солдатів створять єдиний реєстр. Про це Радіо Свобода повідомили в Дніпропетровській облдержадміністрації, яка звернулася з цією ініціативою до президента України.

За даними заступника голови ОДА Святослава Олійника, наразі в моргах країни перебуває велика кількість неідентифікованих тіл загиблих бійців, по всій країні громадяни розшукують своїх зниклих родичів.

Як пояснив Олійник, робота спеціальної бази даних дозволить жителям України, родичі яких є зниклими безвісті або загинули в зоні АТО, в максимально стислі терміни безкоштовно отримати інформацію про їхнє місцезнаходження.

Як повідомив посадовець, ідея «полягає в тому, щоб об'єднати інформацію про всі тіла, які знаходяться по різних куточках країни, в одному місці».

«Далі родич може здати свій аналіз для ДНК-експертизи хоч у Вінниці, хоч в Тернополі, і навіть якщо тіло солдата знаходиться, скажімо, в Дніпропетровську, то туди їхати буде не обов'язково. Єдина база дозволить віддати дані ДНК в одному місці, а отримати інформацію по них – в іншому», – розповів Святослав Олійник.

За його словами, потрібно гарантувати родичу проведення абсолютно безкоштовної для нього ДНК-експертизи.

Олійник поінформував, що за фактом смерті кожного солдата відкривається кримінальне провадження.

«Куратором усіх проваджень є прокуратура, і саме вона дає дозвіл на поховання. Тому в Генеральній прокуратурі повинно бути єдине провадження, яке може систематизувати кримінальні розслідування із Запорізької, Харківської, Дніпропетровської областей. І в рамках цього єдиного провадження прокуратура повинна видавати родичам, які звернулися за допомогою, постанову на проведення відповідної ДНК-експертизи», – каже Олійник.

Єдиний реєстр бази даних невстановлених тіл загиблих, а також родичів зниклих безвісти планується створити на базі Державного науково-дослідницького експертно-криміналістичного центру МВС України.

Наразі відбір зразків у загиблих та родичів зниклих безвісті, а також призначення ДНК-експертиз здійснюється різними відомствами: підрозділи Міністерства охорони здоров’я, Міністерства внутрішніх справ.

XS
SM
MD
LG