Доступність посилання

ТОП новини

Путін є найбільшим радикалом Росії – ізраїльський експерт


Президент Росії Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін

Варшава – Найбільшими радикалами у Росії стали не маргінали-ультрапатріоти, а президент Володимир Путін. Про це заявили учасники міжнародної дискусії про радикальні рухи в Росії та Україні, яку у Варшаві організував Фонд Стефана Баторія. На думку фахівців, у світлі російської пропаганди кожного українського політика можна назвати шовіністом та нацистом.

Боґуміла Бердиховська, польський експерт з питань України, вказує на характерну особливість сучасної російської пропаганди. За її словами, тепер російські ЗМІ демонізують не окремі політичні сили, а українців в цілому.

Російська українофобська, я навіть сказала б, україножерна кампанія вийшла за межі здорового глузду
Боґуміла Бердиховська

«Якщо хтось стежить за російським засобами масової інформації, то може зробити висновок, що в Україні геть усе є націоналістичним і шовіністичним. Російська українофобська, я навіть сказала б, україножерна кампанія вийшла за межі здорового глузду», – стверджує Боґуміла Бердиховська

Експерт зазначає, що в світлі російської пропаганди кожного українського політика сьогодні можна назвати націоналістом, шовіністом, та й навіть нацистом. Тим часом, наголошує Бердиховська, результати останніх президентських виборів в Україні показали, що дуже небагато українських виборців підтримують праворадикальні сили. Водночас польський експерт звертає увагу на іншу помітну тенденцію в Росії. Російські засоби масової інформації дедалі частіше надають слово представникам ультраправих сил.

«На мою думку, на даний момент вони є так би мовити націоналістами, яким доручили виконувати ці ролі. Зважаючи на політичну стратегію Російської Федерації, Володимир Путін вирішив, що їх можна показувати, надавати їм можливість говорити у мікрофон», – зауважує Боґуміла Бердиховська.

«Сьогодні важко робити щось більш радикальне ніж те, що робить Путін»

Боґуміла Бердиховська запитує, наскільки процес радикалізації російського суспільства може залишатися під контролем Кремля. На це питання відповідає політолог із Ізраїлю В’ячеслав Ліхачов. За його словами, російські радикали опинилися у вкрай невигідному становищі, їм складно конкурувати з кремлівською владою. Мовляв, сьогодні важко робити щось більш радикальне ніж те, що робить Путін. За словами експерта, люди, які сьогодні представляють російську офіційну думку на державному телебаченні, пропагують імперський реваншизм.

«Якщо серйозно поставитися до того, що така людина як Олександр Дугін є ідеологом імперського стрибка на Захід, то тоді можна констатувати, що Росія не збирається зупинятися аж до Атлантичного океану», – сказав політолог.

Перші загиблі, які були на вулиці Грушевського – це були етнічний вірменин і етнічний білорус, громадянин Білорусі, тобто ми бачимо, що зовсім не етнонаціоналістичний характер мав Майдан
В'ячеслав Ліхачов

Говорячи про крайніх правих в Україні, Ліхачов звертає увагу, що у порівнянні з іншими посткомуністичними державами вони завжди залишалися феноменально маргінальними. Експерт з Ізраїлю розвінчує міфи російської пропаганди про ксенофобію учасників протестних акцій на Майдані. Він нагадує: «Серед загиблих на Майдані було троє євреїв – серед загиблих від куль снайперів 20 лютого. Перші загиблі, які були на вулиці Грушевського – це були етнічний вірменин і етнічний білорус, громадянин Білорусі, тобто ми бачимо, що зовсім не етнонаціоналістичний характер мав Майдан».

В’ячеслав Ліхачов прогнозує, що під впливом російської агресії підтримка українських політиків радикальних поглядів дещо зросте. Проте, на думку експерта, це не означає, що ультраправі сили матимуть істотний вплив на українське політичне життя.

У свою чергу польський професор Йоанна Курчевська наголосила, що українська держава мусить дуже серйозно поставитися до проблеми потужної російської пропаганди в Європі, яка представляє українців як неонацистів. Сьогодні, сказала Курчевська, протидія такій пропаганді є не тільки питанням аргументації, це – питання виживання України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG