Доступність посилання

ТОП новини

Чи легко військовим отримати протез від держави?


Чи легко військовим отримати протез від держави?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Чи легко військовим отримати протез від держави?

Черкаси – Пораненим учасникам АТО позачергово надаватимуть протези за рахунок державного бюджету, заявили у Міністерстві соціальної політики. На це додатково виділять близько 300 тисяч гривень. Однак активісти переконують, що отримати безкоштовний протез практично неможливо.

Учасники АТО, навіть без групи інвалідності, матимуть позачергове право на безкоштовне протезування. Про це нещодавно повідомила міністр соціальної політики Людмила Денисова. За необхідності, держава профінансує лікування навіть за кордоном.

«Ми запропонували, щоб збільшили видатки на протезування на 279 мільйонів. Ці кошти спрямують виключно на протезування учасників АТО. Ми внесли проект Постанови до Кабміну, щоб учасникам АТО, які цього потребують, надали допомогу і за межами України», – сказала Денисова.

Окрім того, міністр запевнила, що незалежно від вартості, держава фінансуватиме усі протези, необхідні військовим. Утім, говорять громадські активісти, на практиці усе відбувається по-іншому. Насамперед учасник АТО має зібрати купу довідок. Попри це, він може не отримати протез, на який розраховує. Бо виявиться: той задорогий для держави, розповідає консультант «Центру реабілітації ветеранів Афганістану» Олександр Морозов.

Більшість інвалідів не можуть отримати необхідний для них виріб
Олександр Морозов

«Те, що декларує міністр Денисова про вартість протезів, це все, на жаль, неправда. Можливо, окремі випадки є, де платять, коли потрібно показати, що міністерство і система працюють. Фактично ж більшість інвалідів не можуть отримати необхідний для них виріб», – каже він.

Вартість протезу залежить від рівня мобільності пацієнта

У державному Черкаському протезно-ортопедичному цеху протези для військових також робитимуть безкоштовно. Однак поки що по протезування не звернувся жоден учасник АТО. На підприємстві пояснюють: протези виготовляють із найкращих японських та німецьких механізмів. Вартість залежить лише від рівня мобільності пацієнта, говорить механік-протезист Василь Яковенко.

«Людина пересувається лише по квартирі і нікуди не виходить, то вона погоджується, щоб їй протез зробили із замком. Якщо більш активний, то ми обираємо, як зробити протез більш дорожчий», – розповідає він.

Найдешевший протез для купання у Черкаському протезно-ортопедичному цеху коштує сім тисяч гривень. А от найдорожчий, для постійного використання – до 80 тисяч.

«Один лікар розповідає по телебаченню: не замовляйте протези у держави. Бо у них є гранична тендерна ціна, а вони люди молоді, їм потрібен значно дорожчий протез. Суть цієї його балаканини, бо по-іншому я це не можу назвати, – це банальне заробляння грошей на людській біді», – переконаний директор цеху Олександр Діскант.

Відсутній механізм покриття різниці вартості протезу

Натомість активісти говорять, що вартість протезу та його комплектація, які фінансують з бюджету, значно нижча за фактичну вартість виробу. Однак різницю між закладеною у бюджеті вартістю протеза і його реальною вартістю людина сплатити не може. Тому що ніде не передбачена часткова оплата. Ось чому люди звертаються до волонтерів, та за зібрані гроші самі замовляють протези у приватників.

За попередньою інформацією Міністерства охорони здоров’я, важкі поранення та травми отримали понад три тисячі учасників АТО. Вони можуть безкоштовно замовити протези у будь-якому спеціалізованому закладі по всій Україні, незалежно від місця прописки.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG