Доступність посилання

ТОП новини

Вихід із Дебальцева українські силовики забезпечують трасою в напрямку Артемівська


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Однією з найбільш гарячих точок на карті зони АТО зараз є місто Дебальцеве на Донеччині. Попри численні повідомлення в ЗМІ, місто і околиці поки що не оточені, втім, для можливого відступу залишається всього одна дорога. Бойовики, незважаючи на оголошене перемир’я, не припиняють атак на українські блокпости, намагаючись отримати контроль над стратегічним населеним пунктом.

Українські силовики у зоні АТО дивуються поширеній в Інтернеті інформації про «котел у Дебальцеві», особливо, коли чують це від журналістів на передовій. Бійці підтверджують спростування, яке поширив раніше штаб АТО про те, що ніякого «котла в Дебальцеві» немає.

Атмосфера в самому місті, розташованому фактично посередині між Донецьком та Луганськом, гнітюча, людей на вулицях практично немає. Попри те, що місто розташоване у своєрідній «кишені», оточеній так званою сірою «нічийною» зоною, яка, не виключено, може бути під прицілом бойовиків, шлях для виходу із території в разі необхідності є – це траса в напрямку Артемівська, вона повністю перебуває під контролем українських силовиків.

Бойовики нахабно ігнорують «режим перемир’я»

З так званим «перемир’ям, атаки бойовиків не припинилися, а навпаки, посилились, стверджують бійці. Після відвідин блокпостів у зоні АТО журналіст Радіо Свобода переконався у правдивості цих слів. Сепаратисти не нехтують численними мінометними обстрілами, і навіть підходять на відстань пострілу стрілецької зброї. Українські силовики стверджують, що наказ про перемир’я жодним чином не убезпечує їх від нападів супротивника, тож у разі обстрілів змушені давати адекватну відповідь.

Втім, у середовищі бійців рішення про режим «перемир’я» не розуміють, особливо, коли бойовики його просто ігнорують. Обурення щораз зростає, коли українські силовики в умовах так званого «миру» зазнають втрат у своїх рядах. Незадовго до приїзду журналістів Радіо Свобода на один із блокпостів швидка забрала звідти двох загиблих і одного пораненого.

Бої під Дебальцево
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:49 0:00

Проблема із забезпеченням військових спорядженням із настанням холодів стає гострішою

Позиції силовиків підкріплені не лише військовослужбовцями, але й батальйонами територіальної оборони, бійцями Нацгвардії і необхідною технікою та боєприпасами. Скарг на забезпечення не мають, принаймні, у розмові з журналістами про це ніхто не сказав, однак перестороги виникають з настанням холодів. Хлопці кажуть, що потрібне відповідне екіпірування, і воно необхідне вже і зараз, бо температура вночі подекуди опускається до нуля градусів.

Те, що силовики отримували від Міноборони і волонтерів досі, не витримує випробувань погодою.Проте вже надходять перші передачі від волонтерів: вони привозять куртки, шапки, рукавиці, термобілизну. Такі надходження від Міністерства оборони чи Генштабу поки що запізнюються. У силовиків виникає очевидна тривога, чи вистачить усім необхідного спорядження з початком справжніх холодів на Сході.

Тим часом волонтери громадської ініціативи Армія SOS стверджують, що потреби українських бійців з наближенням холодів зростають щонайменше наполовину, тоді як благодійні надходження від громадян для армії, станом на середину вересня, суттєво зменшились.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі. Був мобілізований до Збройних сил України у серпні 2022 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG