Доступність посилання

ТОП новини

Закон про «амністію» потребує поправок – Amnesty International


Закон про так звану «амністію», який набуде чинності після підписання президентом, може позбавити жертв катувань права на справедливість та має бути змінений. Про це йдеться у заяві правозахисної організації Amnesty International.

«Закон про «амністію» ризикує перетворитися з заходу, спрямованого на досягнення миру, у помилку, яка посіє недовіру до можливості влади України забезпечувати справедливість. Перед тим, як президент Порошенко поставить свій підпис під цим законопроектом, він має переконатись, що катування включені до тяжких злочинів, на які амністія не розповсюджується», – зазначила директор представництва Amnesty International в Україні Тетяна Мазур.

«Українська влада має гарантувати, щоб всі причетні до катування людей на сході та порушень законів війни були притягнуті до відповідальності, а жертвам та їх сім’ям було надане повне відшкодування», – наголошує Мазур.

Amnesty International закликає президента забезпечити, щоб перед тим, як проект закону був підписаний, до нього були внесені поправки, які включали б катування та інші серйозні порушення прав людини і порушення міжнародного гуманітарного права у перелік злочинів, які не будуть підпадати під амністією.

У заяві Amnesty International йдеться, що представники цієї організації зафіксували численні випадки застосування катувань з боку сепаратистів, а також проукраїнських сил на Донбасі.

Міжнародне право забороняє амністію чи аналогічні заходи щодо дій, які були вчинені у контексті конфлікту та є злочинами згідно з міжнародним правом.

16 вересня Верховна Рада у закритому режимі ухвалила два закони щодо Донбасу: про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей та про амністію «учасників збройних формувань» і членів самопроголошених «органів» у Донецькій та Луганській областях, які складуть зброю, звільнять людей із полону, а також залишать зайняті приміщення.

Президент України Петро Порошенко заявив, що ті з сепаратистів на Донбасі, хто скоїв тяжкі злочини, не потраплять під дію закону про амністію, ухваленого 16 вересня.

XS
SM
MD
LG