Доступність посилання

ТОП новини

«Я не буду співати для окупантів» – співачка Анастасія Приходько


Анастасія Приходько з цуциком Антошкою у зоні АТО
Анастасія Приходько з цуциком Антошкою у зоні АТО

Переможниця шоу «Фабрика зірок-7» киянка Анастасія Приходько була бажаним гостем на російських телеканалах. У 2009 році співачка представляла Росію на конкурсі «Євробачення». Проте нещодавно все змінилося, коли Анастасія підтримала українську революцію і виступила із засудженням агресивної політики Росії. Телеканал НТВ присвятив їй головний сюжет в передачі «Ще 17 друзів хунти», оголосивши, що Приходько «регулярно плаче на концертах перед карателями».

До кампанії цькування співачки долучився Йосип Кобзон. Він образливо відгукнувся про Приходько, яку нібито бачив за кулісами юрмальського фестивалю «Нова хвиля».

Анастасія відзначає, що на «Новій хвилі» взагалі ніколи не була, і відповіла Кобзону так: «Я нещодавно виступила з ініціативою знести всі пам’ятники радянської епохи в містах Донбасу. Пропоную почати з вашого в Донецьку. Вам, як уособленню людиноненависницької епохи, не місце в Україні в будь-якому вигляді. До речі про творчість. Чула, що Вам запропонували написати гімн неіснуючої «Новоросії». Логічно. Враховуючи кількість нових хітів, це ваш єдиний шанс злетіти на гребені дешевого скандалу. Йосип Давидович, Наш День Перемоги просякне порохом, а Вам, як і вашій «країні», від запаху нафталіну вже не позбутися».

Кобзон відгукнувся: «Вона всього лише прислуга у панів, які пообіцяли їй гонорар. Їй платять гроші, щоб вона обливала брудом Росію».

Анастасія відповіла: «У відповідь на мою аргументовану заяву отримала банальні образи в кращих російських традиціях. Мене це не дивує. Швидше, смішить. Творча безпорадність Йосипа Давидовича органічно переплелася з його людською безпорадністю. Хоча чому я дивуюся? Все закономірно. Від моменту смерті Леніна пройшло 90 років. Саме стільки триває любов Росії до забальзамовано-нафталінових псевдоідолів».

З серпня Анастасія Приходько бере участь у великому концертному проекті «Підтримаємо своїх». Його учасники, зірки української естради, виступають на сході країни – перед військовослужбовцями, які беруть участь в АТО, біженцями і жителями звільнених від сепаратистів областей. Після концерту в Білій Церкві співачка ще раз наголосила, що вважає неприйнятним давати концерти в Росії. «Я не раб і щаслива бути українкою», – сказала вона.

20 вересня на концерті в День козака Анастасія Приходько представила нову пісню «Герої не вмирають».

Анастасія Приходько з українськими військовослужбовцями у зоні АТО
Анастасія Приходько з українськими військовослужбовцями у зоні АТО

Про тур «Підтримаємо своїх», свої політичні погляди і ставлення до передач російського телебачення Анастасія Приходько розповіла в інтерв’ю Радіо Свобода.

– Анастасіє, Ви зараз виступали на сході України, в містах, звільнених під час антитерористичної операції. Розкажіть, будь ласка, де Ви виступали і як Вас зустрічали. Як виникла ініціатива «Підтримаємо своїх»?

– Виступала я в багатьох містах. Це і Маріуполь, Херсон, Слов’янськ, Краматорськ, Кремінна, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Сватове, Харків, Дніпропетровськ. Скрізь зустрічали дуже добре. Без фальші. По-справжньому. Як виникла ініціатива, я не знаю, але коли мені запропонували в ній брати участь, я без вагань погодилася.

– Яку пісню найчастіше просили виконати?

– Найчастіше просили «Групу крові». Я думаю, зрозуміло чому.


– Ви не зустрічалися з Андрієм Макаревичем, який теж приїжджав у звільнені міста Донбасу? Знаєте, яку кампанію проти Макаревича зараз розгорнули в Росії, звинувачують у зраді, закликають позбавити нагород. Що Ви про це думаєте?

– На жаль, не зустрічалася, але з радістю б зустрілася. Я вважаю Андрія Вадимовича гідною людиною, з сильною людською позицією, що відрізняється від пропагандистської лінії тоталітарної путінської держави. Природно, подібного цькування варто було очікувати, але я думаю, що Андрій Вадимович вище цього.

– У Вас були сумніви, вагання перед тим, як Ви вирішили прямо сказати про свою політичну позицію?

Свою політичну позицію я продемонструвала ще 14 грудня на Майдані, коли співала під час Революції Гідності. Тоді президентом був ще Янукович

– Свою політичну позицію я продемонструвала ще 14 грудня на Майдані, коли співала під час Революції Гідності. Тоді президентом був ще Янукович, і можна було позбутися всього, але тоді для всіх нас майбутнє країни було важливішим від власного. Тому про які коливання може йти мова?

Телеканал НТВ почав програму про «друзів хунти» з сюжету про Вас, навіть спеціально послали кореспондента до Вашої бабусі. Ви були готові до того, що російське телебачення, в передачах якого Ви не раз брали участь, почне проти Вас пропагандистську кампанію?

– Мені смішно дивитися на те, як агонізують російські ЗМІ. Сама назва передачі викликає сміх. «17 друзів хунти»... Пряме відсилання до назви відомого американського фільму. Тобто, креатив кульгає настільки, що вони його шукають на «загниваючому заході». Знайшли бабусю, яку я бачила востаннє 14 років тому. Відповідно, вона мене теж, що свідчить про наші «близькі» родинні зв’язки, і виставляють її точку зору під соусом відсутності розумних підстав для сумнівів. Ну що ж, не можу сказати, що мені таке подобається, але чим би дитя не тішилося...

– Ви вважаєте правильним рішення про заборону трансляції передач російських телеканалів в Україні?

Навіщо нам в квартирах рупори Геббельса? Фальш, ненависть і тупість. Скрізь фільми, передачі відверто пропагандистського характеру

– Абсолютно! Навіщо нам в квартирах рупори Геббельса? Фальш, ненависть і тупість. Тут інша проблема. У якийсь момент наше телебачення дійшло до такого, що, перемикаючи канали, складно було зрозуміти, яке телебачення ти дивишся – російське чи українське. Скрізь їхні серіали, фільми, передачі, притому відверто пропагандистського характеру, а іноді навіть провідні наші телепроекти! Треба розвивати своє телебачення, свій кінематограф, якщо ми хочемо бути гідно представлені в європейському медійному і культурному просторі.

– Що Ви думаєте про російських поп-зірок, які так агресивно підтримують Путіна і беруть участь у всіх шоу російського телебачення, де ображають Україну? Ви вважаєте правильним рішення вводити санкції проти естрадних зірок, таких як Кобзон чи Валерія, і не пускати їх за кордон – ось як це було на фестивалі в Юрмалі?

Чим людина дурніша, тим вона агресивніша. Санкції – це дипломатична назва. Насправді ж це захист від невігластва, хамства і буйства

– Ви знаєте, чим людина дурніша, тим вона агресивніша. Якщо ти не вмієш прислухатися до співрозмовника, вдумуватися у його точку зору, навіть якщо ти її не приймаєш, тим рідше тебе запрошуватимуть у компанії, адже ніхто не хоче, щоб ти зіпсував їм свято. Так у побуті. Шоу-бізнес – у якомусь сенсі теж свято. Конкурси, концерти, фестивалі ... Юрмала. У Латвії не хочуть, щоб дурні й агресивні люди псували їм свято. В Україні теж не хочуть. Санкції – це дипломатична назва. Насправді ж це захист від невігластва, хамства і буйства.

– Чи говорили Ви зі своїми друзями, зірками російської естради, про події в Україні? І чи є серед них люди, які розуміють Вашу позицію і не вірять пропаганді?

– У мене немає друзів на російській естраді.

– Якщо вас запитає російський шанувальник, чому співачка, яка представляла Росію на «Євробаченні», зараз виступає проти Росії, що Ви йому відповісте?

– Відповім, що мій голос мені дала не Росія. Мій талант мені дала не Росія. Все це мені дала мама. Виявив грузин Меладзе, який живе в Україні. А те, що я потрапила на російську «Фабрику зірок», – випадковість. Так карта лягла. Я вдячна Костянтину Меладзе за це.

– Російські «патріоти» пишуть гидоти у Вашому Фейсбуці, напевно, Ви і особисту пошту отримуєте з докорами та образами. Як Ви це сприймаєте? Переймаєтесь чи все одно?

– Спочатку було неприємно. Навіть відповідала. Але потім усвідомила, що на хворих не ображаються. Адже окрім образ, жовчі і матюків, ці люди ні на що не здатні. Це зомбі. Вата. Сподіваюся, що вони коли-небудь видужають. Головне, щоб лікар хороший знайшовся. На жаль, найближчим часом у Росії він не з’явиться ...

– Олег Скрипка сказав, що його група більше не може їздити в Росію, тому що «концерти в Росії заборонила війна». Ви солідарні з ним? Якщо Вам запропонують виступити в Росії, Ви відмовитеся навідріз?

– А навіщо туди їздити? Чи гроші не пахнуть? Якщо ти переживаєш за своїх шанувальників у Росії – пиши пісні, викладай їх в інтернет безкоштовно, і шанувальники будуть насолоджуватися твоєю творчістю. А якщо ти переймаєшся про вигоду, боїшся втратити ринок, ти – підприємець, котрий бажає заробити побільше, а там – трава не рости... Я вже говорила, що вважаю найбільшою зрадою співати для окупантів. Я залишуся вірною цій позиції. Назавжди.


Оригінал на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Дмитро Волчек

    Головний редактор сайту Російської служби Радіо Свобода. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1988 року. Працював у Москві, Мюнхені, з 1995 року – в Празі. Ведучий програми «Культурний щоденник», редактор розділу «Культура».

    Народився в Петербурзі в 1964 році, в СРСР публікувався в самвидавній періодиці, в 1987-89 роках працював в журналі «Гласність». Автор кількох книг прози і віршів, в моїх перекладах видані твори В. Барроуза, Ф.О’Коннора, Г.Давенпорта, К.Акер, П.Боулза та інших англійських і американських письменників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG