Доступність посилання

ТОП новини

Майданівці протестують проти призначення керівника Кіровоградської ОДА


Кіровоград – Триває скандал навколо призначення нового голови Кіровоградської облдержадміністрації. Президент Порошенко довірив область колишньому регіоналові, депутату Верховної Ради Сергію Кузьменку. Це обурило деяких місцевих активістів Євромайдану. Вони стверджують, що область нібито очолив «тітушковод» «антимайдану», який начебто голосував за диктаторські закони 16 січня. Минулої п’ятниці активісти навіть увірвалися до зали облради і вимагали проголосувати проти призначення Кузьменка. Однак вимога не набрала більшості голосів місцевих депутатів. Після цього активісти оголосили безстрокове пікетування адмінбудівель. Зі свого боку, Кузьменко категорично відкидає висунуті проти нього звинувачення.

На головній площі Кіровограда продовжують стояти два намети противників призначення Сергія Кузьменка на посаду керівника області. Вони запевняють, що готові повторити події минулої п’ятниці. Резонансу набуло те, що депутата облради Миколу Корецького, який не пристав на вимоги активістів і не проголосував проти кандидатури Кузьменка, кинули до сміттєбака. Загалом готували смітник для новопризначеного глави області. Цю жертву «люстрації» не знайшли, от Корецький, який до облради теж потрапив як представник Партії Регіонів, і попав під гарячу руку. Деякі очевидці стверджують, що депутат забився. Сам він написав заяву до міліції.

Я хочу, щоб у нас стало верховенство права, а не верховенство вулиці
Микола Корецький

«Я хочу, щоб у нас стало верховенство права, а не верховенство вулиці. Не може 10-12 чоловік зібратися і бити людей. Ви знаєте, що як вони стоять там, то вже люди обходять площу в Кіровограді», – зазначає депутат Кіровоградської облради Микола Корецький.

Не всі майданівці згодні із таким вирішенням конфлікту. Фермер і побратим Героя Небесної Сотні Віктора Чміленка, Олексій Цокалов навіть вибачився за таку поведінку активістів. Водночас він пояснює, що надто гострим є несприйняття кіровоградцями кандидатури Сергія Кузьменка. Крім членства у Партії Регіонів, у його біографії є ще й нібито голосування за антидемократичні закони 16 січня цього року у Верховній Раді. Стверджують також про його активну участь в «антимайдані» й нібито постачання тітушок на Кіровоградський Євромайдан. На підтвердження цього активісти оприлюднили безліч фото зимових подій, а також протоколи голосування у Верховній Раді.

«Президент помилився. Якщо він не помилився, то помилився я з вибором президента» – кіровоградський активіст

Вже більше двох тисяч людей підписалися, щоб президент скасував своє призначення. Я вважаю, що президент помилився. Якщо він не помилився, то помилився я з вибором президента
Олексій Цокалов

«Паровоз – Янукович. Написано на ньому «кат». І там є кочегари, які почергово кидають туди вугілля. От один з кочегарів – Кузьменко. Підписи збираються. Вже більше двох тисяч людей підписалися, щоб президент скасував своє призначення. Я вважаю, що президент помилився. Якщо він не помилився, то помилився я з вибором президента», – пояснює позицію активістів Олексій Цокалов.

Зі свого боку, Сергій Кузьменко запевняє, що не підтримував закони 16 січня. А стосовно нібито участі в «антимайдані» він зазначив, що під час подій минулої осені та зими намагався примирити учасників акцій протесту, заходячи саме з цим наміром до обох сторін протистояння. Кузьменко наголосив – саме знаходження компромісу було його метою, а не «тітушки».

«Моє завдання – налагодити відносини між усіма політичними гравцями регіону» – Кузьменко

Загалом Сергій Кузьменко є представником аграрного бізнесу. Засноване його батьком підприємство «УкрАгроКом» володіє десятками тисяч гектарів землі й переробними аграрними підприємствами. Сам Сергій Кузьменко очолював це підприємство, але потім знайшов себе у депутатській і чиновницькій діяльності. Він обіймав посаду голови Олександрійської райдержадміністрації, був заступником голови Кіровоградської обласної держадміністрації. На виборах 2012 року, як член команди тодішнього керівника області Сергія Ларіна і Партії Регіонів, став народним депутатом, маючи підтримку виборців у 46% голосів. 22 лютого нинішнього року, після перемоги Майдану, він вийшов із фракції регіоналів.

Президент, коли я з ним спілкувався, сказав: у нас керівники районів, областей не є політичними посадами. Моє завдання налагодити відносини між усіма політичними гравцями регіону
Сергій Кузьменко

«Президент, коли я з ним спілкувався, сказав: у нас керівники районів, областей не є політичними посадами. Моє завдання налагодити відносини між усіма політичними гравцями регіону, спілкуватися із усіма громадянами, вирішувати усі проблеми, які у них є. І саме головне дотримуватися закону», – прокоментував своє призначення Сергій Кузьменко. Він додав, що готовий порозумітися з кожним, хто готовий його слухати.

Кузьменко спілкувався із координаторами Кіровоградського Євромайдану, але позиція активістів непохитна: він не може обіймати цю посаду і підпадає під люстрацію. Люди обіцяють стояти на головній площі міста, поки це не відбудеться.

Тим часом перший заступник голови Адміністрації президента Геннадій Зубко в ефірі каналу ICTV продемонстрував фото, які нібито свідчать про те, що Сергій Кузьменко не голосував за закони 16 січня. За твердженням Геннадія Зубка, Кузьменко не підписував протокол цього голосування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG