Доступність посилання

ТОП новини

До Кабміну принесли дитяче взуття і закликали негайно закупити ліки тяжкохворим


«Яценюк! Негайно закупи ліки хворим» - акція під Кабміном
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Кілька десятків активістів і родичів тяжкохворих пацієнтів вимагали від уряду негайно закупити за бюджетними програмами ліки для хворих на ВІЛ/СНІД, онкологію і гемофілію. Вони тримали плакати з написами: «Яценюк, купи ліки, врятуй людей», «Діти вмирають – Кабмін зволікає», «Гемофілія не вирок, але без ліків ми помремо», а також принесли під Кабмін 79 пар дитячого взуття, даючи зрозуміти, що серед тих, хто потребує лікування, є чимало дітей.

«У 2014 році на мою дитину не витрачено жодної копійки з бюджету. Зараз ми розуміємо, що якщо не буде препаратів мою дитину чекає смерть. Дивлячись на цю ситуацію, що в нас склалася, наші діти нікому не потрібні. Щоб було зрозуміло, на рік лікування моєї дитини обходиться у півмільйона гривень. Всі кошти, які в нас зараз є, ми витрачаємо на те, що нелегально завозимо препарати з інших країни і так лікуємо дитину. Ми покинуті на виживання», – каже мама хворого на гемофілію хлопчика Тамара Позайчук.

За інформацією активістів, Міністерство охорони здоров’я закуповує препарати за 16-ма державними програмами. Втім, більшість програм із закупівель життєво необхідних ліків на 2014 рік не відбулися. Лише на третину проведені тендери із закупівель препаратів для лікування серцево-судинних та онкогематологічних хвороб.

«Корупційна складова є основною причиною обвалу всіх торгів і безтолковість тих, хто цим процесом керує. На дитячі програми більше 63% ліків не куплено, в дорослу онкологію 73% не куплено і не існує технічної можливості встигнути купити ці ліки до кінця року. Існує лише політичний вихід з цієї ситуації – це гуманітарний коридор для вантажу, який фармацевтичні компанії можуть привезти в Україну. А друге, це дозволити непопулярну методику закупівель, коли напряму переговори ведуть з виробником, заключається контракт і медикаменти поставляються в Україну», – перелічує голова благодійного фонду «Пацієнти України» Дмитро Шерембей.

У разі відсутності реакції з боку прем’єр-міністра, пацієнти й активісти обіцяють приносити під його будинок по одній парі дитячого взуття щодня, поки необхідні ліки не буде закуплено.

Прем’єр Арсеній Яценюк сьогодні полетів з візитом у Нью-Йорк, на Генеральну асамблею ООН.

XS
SM
MD
LG