Доступність посилання

ТОП новини

Санкції не спрацьовують одразу, але мають змусити Росію сісти за стіл переговорів – Ван Ромпей


Герман Ван Ромпей
Герман Ван Ромпей

Європейський союз має не так багато інструментів, щоб чинити тиск на Росію, щоб примусити її припинити дестабілізацію України, – заявив, виступаючи у Нью-Йорку в Прінстонгському університеті голова Європейської ради Герман Ван Ромпей.

«У нас немає намірів відповісти воєнними засобами, тож санкції – це для нас той інструмент, яким можливо примусити їх сісти за стіл переговорів та вести серйозну розмову», – зазначив європейський чиновник, додаючи, що «режим санкцій не спрацьовує одразу і вимагає деякого часу».

Герман Ван Ромпей водночас, переконаний, що ухвалені санкції «дуже очевидно б’ють по російській економіці і деяка позитивна еволюція в ситуації за останні тижні – це також наслідок режиму санкцій».

Лідер Європейської ради підкреслює, що провести оцінку впливу санкцій за 2-4 місяці неможливо, бо для цього, як показує досвід минулого, потрібний триваліший період.

Водночас, Герман Ван Ромпей заявляє, що «метою Європейського союзу є сучасна, відкрита демократична Україна, яка має добрі стосунки з Росією». На його думку, українці, «у будь-якому разі, навіть при тісних зв’язках із ЄС, будуть мати якісь особливі стосунки із Росією».

Говорячи про нинішню агресивну політику Росії, голова Європейської ради зауважив, що в Євросоюзі не розуміють, чому росіяни «продовжують мріяти про минуле, про колишній Радянський Союз, тим часом, як для прикладу вартувало б брати такі світові потужності, як Великобританію, Францію чи Німеччину».

«Росіяни перегорнули сторінку Євросоюзу, який є ознакою того, що минуле закінчилося і розпочалася нова глава історії», – вважає голова Європейської ради.

У той же час, Європейський союз намагається демонструвати повагу до вибору Росії, – зазначає Ван Ромпей.

«Ми повинні відновити довіру і дотримуватися обіцянок. Однак, останні місяці свідчать, що цього не сталося», – додає він.

США і Євросоюз звинуватили Москву у підтримці проросійських сепаратистів в Україні військами і зброєю і застосували кілька етапів санкції проти Росії.

Москва заперечує пряму причетність до конфлікту в Україні і відповіла забороною імпорту більшості західних продуктів і деяких споживчих товарів.

XS
SM
MD
LG