Доступність посилання

ТОП новини

Екс-голову Запорізької ОДА судитимуть в Кіровограді


Екс-голову Запорізької області судитимуть у Кіровограді
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Екс-голову Запорізької області судитимуть у Кіровограді

Запоріжжя – Розгляд справи щодо звинувачення екс-керівника Запорізької області Олександра Пеклушенка в організації розгону мирного протесту перенесли до Кіровограда. Прокуратура Запорізької області заявила, що справу, нібито, намагаються розвалити. А захист Пеклушенка коментувати цю ситуацію відмовляється.

Бояться тиску на суддів чи шукають методи «відбілення» керівника області? Це питання ставила прокуратура Запорізької області. Колишній глава облдержадміністрації Олександр Пеклушенко в день розгону запорізького Євромайдану, 26 січня виходив до протестувальників. За його словами, він намагався вести діалог із майданівцями, але, мовляв, зустрів опір і небажання йти на контакт. Натомість самі запорізькі майданівці заявляють, що саме Пеклушенко керував силовою акцією проти опонентів колишнього президента Віктора Януковича.

Внаслідок тих подій потерпіли десятки людей. Є понад 600 свідків. І тепер, за клопотанням Апеляційного суду Запорізької області справу перенесли до Кіровограда. Голова цієї інстанції Віктор Городовенко коментарів не дає, але офіційну позицію озвучує прес-служба суду.

«У зв'язку з неможливістю сформувати колегію суддів, з метою забезпечення оперативності та ефективності розгляду кримінального провадження, Орджонікідзевський суд звернувся з проханням до Апеляційного суду Запорізької області вжити відповідні дії щодо передачі вказаного кримінального провадження до іншого суду. Це зроблено з метою неупередженого та об'єктивного розгляду кримінального провадження, сторонами яких є представники органу влади, а також уникнення психологічного тиску на суддів будь-якої з сторін, голова Апеляційного суду підтримав подання Орджонікідзевського районного суду і направив подання до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ», – повідомляють у прес-службі.

«Перенести слухання в Кіровоград – перша спроба «розвалити» справу»

Обласна ж прокуратура такі дії оцінює як спробу розвалу справи. Зокрема обласний прокурор Олександр Шацький зазначив:

«Я в цьому вбачаю перший крок у розвалі справи. Кіровоград від нас – за 300 кілометрів. Кілька десятків потерпілих. Понад 600 свідків! Дуже багато томів справи. Фактично, ми не зможемо в Кіровоград привезти і свідків, і потерпілих. Я вже не говорю про ЗМІ, яким треба стежити за процесом. Всі розуміють, що обсяг роботи дуже великий. Справу розглядатимуть більше місяця», – стверджував прокурор.

Радіо Свобода спробувало зв’язатися з адвокатом Олександра Пеклушенка, Лілією Сакваралідзе. Втім діалог вийшов дуже коротким.

«Жодних коментарів стосовно перенесення справи в Кіровоград я не надаю», – зазначила адвокат.

Із самим Олександром Пеклушенком зв’язатися не вдалося, як тільки це вдасться, Радіо Свобода надасть коментар екс-керівника Запорізької області із приводу висунутих проти нього звинувачень і стосовно перенесення справи до іншого міста.

Наразі обласна прокуратура написала звернення до Генпрокуратури України з проханням повернути слухання у Запоріжжя. Втім, попередній розгляд справи в Кіровському райсуді Кіровограда вже призначили на 29 вересня нинішнього року.

Олександра Пеклушенка звинувачують за 294 статтею Кримінального кодексу України в організації масових заворушень, що супроводжувалися насильством. Якщо його провину суд доведе, Пеклушенку загрожує до восьми років позбавлення волі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG