Доступність посилання

ТОП новини

Як підтримувати Порошенка Захід визначиться після виборів – експерти


Трохи більше місяця залишилось до позачергових виборів до Верховної Ради України. Вже зараз очевидно, що вони стануть доленосними. Від єдності майбутнього парламенту будуть залежати не лише реформи, а й те, як на офіційний Київ дивитимуться на Заході. Про це говорили міжнародні експерти на конференції у Вашингтоні «Шлях України до зрілої державності».

Останній візит президента Петра Порошенка до Вашингтона спершу хвалили за історичні слова і зірвані в Конгресі овації. Але компліменти швидко змінилися на критику, мовляв, додому гарант повернувся і з гарними спогадами і порожніми руками. Однак американські експерти все частіше починають натякати: рішення президента США Барака Обами може бути неостаточним – в їх числі колишній посол США в Україні Вільям Тейлор:

«Обидві ці речі потребують часу, важливо робити кроки і демонструвати, що Україна – відповідальна країна, має відповідальний уряд, сильного лідера, якого підтримують всі українці. Статус країни-союзника, не члена НАТО Україна може отримати, для цього необхідна достатньо сильна підтримка в Конгресі. Стосовно зброї – її також не нададуть миттєво, але загалом це цілком може стати реальністю».

«Лакмусовим папірцем» перевірки сил Порошенка і того, чи треба йому допомагати і в яких обсягах стануть вибори до українського парламенту. Колишня Рада, яка дискредитувала себе в очах українців, потребувала кардинального оновлення.

Уповноважена президента з питань мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко переконана, що з цим завданням Україна впорається:

«Це дуже важливо усвідомлювати, що Крим буде представлений в новому парламенті, так само, як і Донбас буде представлений в новому парламенті. Через ці нові обличчя – через волонтерів, через хлопців – комбатів, які захищають сьогодні цю землю».

Народний депутат від «Батьківщини» Григорій Немиря в цьому питанні менш оптимістичний:

«На жаль, закон, за яким будуть відбуватися ці вибори, не було змінено. Отже, з цієї точки зору навряд чи можна очікувати, якщо правила гри – старі, якогось радикального оновлення».

В Національному демократичному інституті США кажуть: старе виборче законодавство і Росія є двома найбільшими загрозами для цих виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG