Доступність посилання

ТОП новини

Ромпей: анексія Криму стала для Європи найбільш вражаючим актом


Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей
Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей

Анексія українського Криму Росією стала для Європи найбільш вражаючим актом цього року. Про це заявив президент Європейської ради Герман Ван Ромпей на Генасамблеї ООН.

«З огляду на цей рік, для нас у Європі найбільш вражаючим актом у нашому регіоні була неочікувана анексія Криму у березні. Таке порушення українського суверенітету і територіальної цілісності несе величезну загрозу європейському порядку безпеки», – говорить Ромпей.

Він також привітав реформи, які починає Україна.

«Це важливо, що українська влада просувається на шляху проведення реформ. Ці реформи – економічні, політичні, конституційні – утвердять успіх останніх політичних рішень», – каже президент Європейської ради.

«Кроки щодо кооперації з Україною матимуть місце у рамках більш ширшого контексту мирного процесу. А з Росією, нашим найбільшим сусідом, ми готові до відновлення базової довіри у разі дотримання обіцянок», – зазначає Герман Ван Ромпей.

16 березня за військової і політичної підтримки Російської Федерації в Криму відбувся неконституційний і не визнаний світом референдум про самовизначення Криму. За даними самопроголошеної кримської влади, 96,77% тих, що взяли участь у голосуванні, висловилися за приєднання Криму до Росії.

21 березня президент Росії Володимир Путін підписав закон про приєднання Криму і Севастополя до Росії на правах суб’єктів федерації.

Україна і Захід звинувачують Росію постачанні зброї та бойовиків на Донбас, а також введенні її військ на схід України. Москва ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG