Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв «піклується» про працевлаштування українських біженців


Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв та президент Росії Володимир Путін (позаду)
Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв та президент Росії Володимир Путін (позаду)

Москва – Вимушені переселенці з України працевлаштовуватися в Росії повинні із урахуванням потреб регіонів у певних фахівцях. Про це заявив прем'єр Дмитро Медведєв на зустрічі з главою Федеральної міграційної служби Костянтином Ромадановським. Водночас у Росії реалізують урядову постанову, підписану Медвєдєвим, в якій рекомендують владі регіонів орієнтувати перенаправлення вимушених переселенців із Донбасу, зокрема, до Сибіру, на Далекий Схід і на крайню Північ. Зі свого боку, російські експерти констатують – навряд чи гості з Донбасу добровільно поїдуть у депресивні регіони Росії.

Ще на початку вересня прем'єр-міністр Дмитро Медведєв підписав постанову, яка знімає обмеження для працевлаштування в Росії громадян України, які вимушено залишили свою державу. Загалом біженців із Донбасу, які прибувають до Росії, із місць тимчасового розміщення намагатимуться, зокрема, перенаправляти до Сибіру, на Далекий Схід і на крайню Північ Росії. Це випливає з рекомендацій у постанові уряду Росії від 12 вересня за підписом прем'єра Медведєва. Громадян України, «котрі прибувають на територію РФ в екстреному порядку», спочатку будуть направляти в тимчасові пункти розміщення біженців. А органам держвлади російських регіонів, зокрема, у Москві та Санкт-Петербурзі «рекомендовано орієнтувати громадян України на переїзд в інші суб'єкти РФ, в тому числі які реалізують на своїй території Держпрограму сприяння добровільному переселенню співвітчизників, що мешкають за кордоном». Ця програма діє здебільшого в соціально депресивних регіонах Росії та передбачає переселення саме на крайній Північ, Сибір і Далекий Схід.

Російський економіст Євген Гонтмахер, який в 90 роки працював в Міністерстві праці цієї країни, вважає, що проблема працевлаштування переселенців з України дещо перебільшена.

Всі розмови навколо українських біженців в Росії носять спекулятивний характер, тому що наші деякі керівники хочуть тим самим підкреслити гостроту гуманітарної ситуації
Євген Гонтмахер

«Ось ці всі розмови навколо українських біженців в Росії, вони носять, як мені здається, спекулятивний характер, тому що наші деякі керівники хочуть тим самим підкреслити гостроту гуманітарної ситуації та інше. Це звичайно є там, у зв'язку з ситуацією на Донбасі, але тут же треба відокремлювати зерна від плевелів», – зауважує економіст.

«Російський уряд більше вдає турботу про біженців з України, ніж дійсно вирішує їхні проблеми»

Російський уряд більше вдає турботу про біженців з України, ніж дійсно вирішує їхні проблеми, вважають деякі експерти. У багатьох вимушених переселенців виникають, насамперед, проблеми не з працевлаштуванням, а з легалізацією перебування в Росії. Як розповіла Радіо Свобода голова комітету «Гражданское содействие» Світлана Ганнушкіна, у Москві та області, а також у Санкт-Петербурзі, де варіантів знайти роботу більше, українські біженці не можуть легалізуватися. Що ж до інших російських регіонів, то Ганнушкіна не бачить у заяві Медведєва нічого нового.

Важко уявити собі, що люди будуть влаштовуватися там, де робочих місць немає. А якщо їх немає, і потреби в роботі немає, то навряд чи вона з'явиться заради біженців з України
Світлана Ганнушкіна

«Я б не сказала, що це якась особлива заява, бо вже, принаймні, місяці 2 тому біженцям з України було запропоновано їхати в інші регіони за програмою добровільного переселення. Важко уявити собі, що люди будуть влаштовуватися там, де робочих місць немає. А якщо їх немає, і потреби в роботі немає, то навряд чи вона з'явиться заради біженців з України. І, на жаль, розподіл по регіонах йде якимось дивним чином», – констатує Світлана Ганнушкіна.

Експерти кажуть, що найважче доводиться тим вимушеним переселенцям з України, у яких в Росії немає родичів і знайомих. Що ж до можливих соціальних вибухів, то, на думку фахівців, у зв'язку з працевлаштуванням біженців з України, їх навряд чи можна чекати.

За даними ООН, зі Сходу України до Росії виїхало близько 300 тисяч людей, ще 41 тисяча – до інших держав. Тимчасово переселеними у межах України вважають понад 275 тисяч людей. Про це інформує «5 канал». Чимало біженців також попрямували в Білорусь і країни Балтії. За даними ООН, в одну з балтійських держав прибули щонайменше 20 тисяч переселенців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG