Доступність посилання

ТОП новини

Реверс газу в Україну можливий газопроводами, де у «Газпрому» немає контрактів – Еттінґер


Реверс газу в Україну з Європи можливий лише, якщо не порушуватимуться контракти. Про це заявив єврокомісар з енергетики Ґюнтер Еттінґер за підсумками тристоронніх переговорів Росія-Україна-ЄС щодо газу.

Він зазначив, що якщо у «Газпрому» і Словаччини є договір про транзит газу, «то там жодний реверс неможливий».

Разом з тим, зазначив Ґюнтер Еттінґер, там, де «Газпром» не має права ухвалювати оперативні рішення, там, «реверсне постачання можливе з правового погляду».

За словами Еттінґера, що під час п’ятничних переговорів у Берліні питання реверсу не обговорювалося.

25 вересня о 19:00 за київським часом угорський газовий оператор FGSZ без попередження перекрив реверс газу в Україну, пославшись на технічні причини. «Постачання газу по газопроводу «Дружба» у напрямку України припинено на невизначений термін», – йдеться у заяві угорської газової компанії. Перекривання поставок пояснили підвищенням запиту користувачів системи станом на 26 вересня.

«Через це було ухвалено рішення про перенаправлення потоків, щоби забезпечити стабільність поставок», – мотивували свою відмову у FGSZ.

У відповідь «Нафтогаз України» заявив, що припинення реверсу сталося лише за кілька годин до наступного раунду тристоронньої зустрічі між Україною, Росією й ЄС 26 вересня вранці в Берліні.

Угорські ЗМІ тим часом цитують погрозу міністра енергетики Росії Олександра Новака, який заявив, що Росія перекриє газ Європі на українському напрямку у випадку, якщо звідти не припинять реверс газу в Україну. На відміну від Угорщини, Словаччина й Польща реверсні поставки газу в Україну, попри погрози Росії, не припиняють.

XS
SM
MD
LG