Доступність посилання

ТОП новини

Екс-«беркутівець» Садовник не прийшов до суду. Буде спроба втечі?


Апеляційний суд переніс засідання. Садовник поки залишається під домашнім арештом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Апеляційний суд переніс засідання. Садовник поки залишається під домашнім арештом

Київ – Колишній командир київської роти «Беркута» Дмитро Садовник, якого підозрюють у вбивстві 39 активістів на Майдані, 26 вересня не з’явився на засідання Апеляційного суду ніби за станом здоров’я. Судді вирішили перенести слухання про зміну запобіжного заходу на 14:00 1 жовтня. Адвокати Небесної Сотні тим часом висловили припущення, що через таке рішення суду «беркутівець» може втекти за кордон або чинити тиск на свідків.

Підозрюваний не з’явився до суду через проблеми зі здоров’ям, повідомив державний захисник Ігор Світличний, якого суд надав Садовнику напередодні. Адвокат додав, що на момент слухання його підзахисний перебував у Київській міській лікарні пластичної мікрохірургії та хірургії кисті.

«Він просить визнати його неявку поважною, на цій підставі відкласти розгляд апеляційної скарги на іншу дату та інший час. Це клопотання підписане особисто Дмитром Садовником і він, коли зможе, підтвердить це на наступному судовому засіданні», – зачитав Світличний клопотання Садовника.

Окрім того, Ігор Світличний звернувся до суду з проханням надати йому більше часу на ознайомлення зі справою Садовника. Після цього судді винесли рішення про перерву в засіданні до 1 жовтня.

Раптова хвороби Садовника – спроба продовжити домашній арешт?

Адвокати Небесної Сотні висловили припущення, що Садовник у такий спосіб намагається затягнути розгляд справи. Вони звертались до суддів із пропозицією не вважати перебування в лікарні поважною причиною для відсутності в суді під час слідства. Втім, суд постановив задовольнити клопотання захисника Ігоря Світличного у повному обсязі.

«Учора сплив строк для апеляції. Додам, що наразі процесуальна поведінка суду така, що не відповідає нормам Кримінального процесуального кодексу України. Це зроблено саме для того, щоб забезпечити якісь інтереси Садовника», – заявила адвокат Євгенія Закревська, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Адвокат захисту Ігор Світличний поспіхом залишив залу суду та не давав коментарів журналістам.

Екс-«беркутівці» та «самооборонівці» знову по різні боки барикад

Висловити свою підтримку Дмитру Садовнику прийшли кілька десятків молодиків. Вони приходять на всі слухання у цій справі. Цього разу «група підтримки» була особливо численною. За словами Володимира Білошкурського, який прийшов підтримати Садовника, – тут колеги підсудного.

«Втім, їх не більше 15%. Решта – колишні працівники «Беркуту», міліції. Тут із різних регіонів України поприїжджали. Вони приїхали підтримати, і ми так само хочемо, як і всі, щоб було справедливе розслідування тих подій. Якщо брати з 18 по 20 число (лютого 2014 року) – 20 працівників міліції загинули на Майдані, до 1000 поранених», – сказав він.

Екс-«беркутівці» навіть влаштували своєрідний флешмоб у залі суду, піднімаючи у повітря роздруковані фотографії своїх колег, які загинули під час протистоянь на Майдані. Час від часу під час засідання спалахували суперечки між представниками «самооборони Майдану», які прийшли підтримати родичів Небесної Сотні та між «групою підтримки Садовника».

Чи прийде Дмитро Садовник на слухання 1 жовтня?

Чи з’явиться Дмитро Садовник на наступне слухання, невідомо. Втім, його адвокат Ігор Світличний запевнив суд у тому, що його підзахисний має намір наступного разу прийти на засідання, адже зацікавлений у розслідуванні.

Адвокати ж, які захищають інтереси постраждалих під час акцій на Майдані та родичів Небесної Сотні, висловили припущення, що через таке рішення суду «беркутівець» може втекти за кордон або чинити тиск на свідків.

19 вересня Генеральна прокуратура України повідомила, що суддя Печерського райсуду Світлана Волкова вирішила звільнити з-під варти командира роти «Беркута», якого підозрюють у розстрілі 39 учасників акцій протесту в лютому на вулиці Інститутській у Києві.

Генеральна прокуратура розгледіла в рішенні судді Волкової відпустити Садовника під домашній арешт ймовірність злочинної недбалості. Саме тому проти неї порушили кримінальне провадження за підозрою в ухваленні завідомо неправосудного вироку. Про реакцію Світлани Волкової на такі звинувачення поки що невідомо.

Дмитра Садовника підозрюють у вбивстві 39 активістів Майдану на вулиці Інститутській у Києві. Суддя Печерського суду Світлана Волкова назвала підставою для його звільнення наявність у Садовника «дружини, трьох дітей і квартири в місті Києві, а також його позитивну репутацію».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG