Доступність посилання

ТОП новини

Поставити майбутнє: у Києві та Черкасах покажуть 12 вистав молодих режисерів


Київ – 12 вистав із восьми українських театрів покажуть у рамках третього Фестивалю молодої режисури імені Леся Курбаса. Серед них – і дитячі постановки, і документальні проекти. Організатори кажуть: цього року показують справжню панораму молодого театру. А самі режисери зазначають, що українська сцена нарешті готова презентувати погляди нового покоління.

Цього року Фестиваль молодої режисури вперше сам сформував свою програму – досі туди просто брали майже усіх, хто подав заявку. З’явився вибір, каже одна із організаторів, театрознавець Ірина Чужинова.

На фестивалі, окрім київських постановок, будуть проекти зі Львова – звідти приїде документальна вистава «Диплом» про вищу освіту – та Івано-Франківська. А ще на два спектаклі глядачів запрошують з’їздити до Чернівців – подивитись «Лєну» киянки Тамари Трунової та «Історію про людину, з якою трапилася історія» кримського режисера Антона Романова.

«Програма сформована як зріз молодої української режисури. Ми намагалися зробити так, щоб різні люди говорили про різні речі. Дуже важливо було запросити проект «Диплом», тому що це документальний театр, якого в Україні практично не знають. Важливо було показати, на яких майданчиках розвивається молода режисура. Саме тому ми їдемо в Черкаси – там була театральна лабораторія, результатом якої стали дві чудові вистави», – каже Ірина Чужинова.

Український театр отримав карт-бланш – критик

Серед постановок є як класика, так і нова драма. Однак Стас Жирков, режисер комедії «Потрібні брехуни», яку також покажуть на фестивалі, переконаний: говорити про тенденції серед молодих режисерів поки що не варто.

У нас поки що основна тенденція – це те, що рух молодих режисерів в принципі з’явився
Стас Жирков

«Молоді режисери зазвичай відштовхуються від настанов своїх художніх керівників. У нас поки що основна тенденція – це те, що рух молодих режисерів в принципі з’явився», – розповідає він.

Цього року Фестиваль молодої режисури підтримали меценати – колишнє Управління культури допомагати відмовилося. Але Ганна Веселовська, театральний критик та співорганізатор, каже, що команда фестивалю планує звернутися до чиновників із проханням надалі підтримати захід.

«Зараз в українського театру карт-бланш – пішли усі конкуренти, немає жодної російської антрепризи. А глядач ходитиме в театр навіть під час війни», – вважає Веселовська.

У програмі фестивалю є лекції та майстер-класи від театрознавців та режисерів. А також «Школа театрального глядача» – обговорення з публікою після кожної вистави.

Фестиваль молодої режисури триватиме до 2 жовтня. Програму можна переглянути на Facebook-сторінці події.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG