Доступність посилання

ТОП новини

Одеса в боротьбі за відвідуваність знижує ціни і надіється на українських туристів


Пам'ятник Арману де Рішельє (Дюку) в Одесі (фото з офіційного сайту Одеської міської ради)
Пам'ятник Арману де Рішельє (Дюку) в Одесі (фото з офіційного сайту Одеської міської ради)

Марія Тимощук

Одеса – Через російську агресію щодо України близький підсумок туристичого сезону в Одесі буде не надто втішним. Під впливом тривожних повідомлень з екранів телевізорів і після подій 2 травня «Південну Пальміру» відвідує щораз менше гостей. Водночас з’явилася можливість зробити ставку на власне українських туристів. До того ж, ціни для відвідувачів Одеси знизили.

Туристичний сезон в Одесі наближається до свого завершення. Цьогоріч на його перебіг вплинули складні не погодні, а політичні умови, в яких опинилася Україна. За останні півроку потік гостей до міста зменшився в 6 разів, констатують експерти. Анексія Росією Криму, війна на Донбасі – все це позначилося на туристичній привабливості Одеси. Такої думки дотримується Володимир Басюк, агент компанії, яка співпрацює з міжнародними круїзними операторами в українських портах.

Сезон цього року фактично зірвався через події у країні. Більшість великих круїзних компаній скасували свої заходи
Володимир Басюк

«Сезон цього року фактично зірвався через події у країні. Більшість великих круїзних компаній скасували свої заходи. Завжди була зв’язка українських чорноморських портів – Одеса, Ялта, Севастополь. І коли з неї вирвали два і залишився один – це також відіграє роль для туроператорів», – пояснює Володимир Басюк.

Протягом восьми місяців нинішнього року в Одеський порт зайшли тільки 12 круїзних суден. За аналогічний період торік було 26 заходів. Інна Беженар, начальник відділу організації туризму Одеської облдержадміністрації, говорить про різкий спад кількості іноземних туристів, які цього літа вирішили відвідати «Південну Пальміру».

Для порівняння за підсумками восьми місяців 2014 року пасажирообіг склав близько 6700 людей. Щоб Ви розуміли за показниками півріччя 2013 року пасажирообіг – 45 тисяч туристів
Інна Беженар

«Для порівняння за підсумками восьми місяців 2014 року пасажирообіг склав близько 6700 людей. Щоб Ви розуміли за показниками півріччя 2013 року пасажирообіг – 45 тисяч туристів. Тобто, падіння відчувається», – констатує вона.

Як пояснює Інна Беженар, туроператори не лише переймаються за безпеку своїх клієнтів, але й зважають на низьку рентабельність заходів суден в акваторію Одеси.

«Необхідно розуміти, що для іноземних круїзних операторів рентабельні та економічно обґрунтовані суднозаходи в кілька українських портів – хоча би два або три. Тоді це обґрунтовано. Тому Одеса із програми багатьох туроператорів була виключена», – стверджує Інна Беженар.

«Дуже сильно зменшився туристичний потік»

Однак в Одесу туристи потрапляють не лише на борту круїзних лайнерів. В попередні роки місто на узбережжі Чорного моря користувалося популярністю у туристів із країн колишнього Радянського Союзу. Про це говорить менеджер однієї з агенцій оренди апартаментів в Одесі Лариса Назарова.

Основний потік туристів, якщо судити з попередніх років, до нас приїжджає із Білорусі та Росі – 70%. Вони перестали взагалі до нас приїжджати
Лариса Назарова

«Дуже сильно зменшився туристичний потік. Цьому передувало і політичне, і економічне погіршення ситуації в Україні. А події 2 травня в Одесі кардинально це все погіршили. У травні 90% усіх готелів були абсолютно пусті. Люди просто злякалися і скасували усе бронювання. Основний потік туристів, якщо судити з попередніх років, до нас приїжджає із Білорусі та Росі – 70%. Вони перестали взагалі до нас приїжджати. Лише одиничні замовлення», – каже Лариса Назарова.

Щоправда остаточно підбивати підсумки туристичного сезону для Одеси зарано і після подій 2 травня (коли внаслідок пожежі в Будинку профспілок і озброєної провокації проти мирної ходи євромайданівців загинули 48 осіб і понад дві сотні постраждали) у місті ситуація була доволі спокійною. Місцева влада та правоохоронці забезпечили правопорядок.

Зараз туристичний бізнес «Південної Пальміри» виживає завдяки передусім внутрішньому туризму, констатують експерти. За їхніми словами, надія є саме на українських подорожувальників і для них ціни в Одесі значно знизили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG