Доступність посилання

ТОП новини

Надію Савченко у Росії дратує все – московська правозахисниця


Надія Савченко у Воронезькому обласному суді, серпень 2014 року
Надія Савченко у Воронезькому обласному суді, серпень 2014 року

Москва – Захист української льотчиці Надії Савченко вимагатиме від генерального прокурора Росії перевірити законність поширення в ЗМІ запису етапування льотчиці. Сьогодні в своєму мікроблозі Twitter один із адвокатів Савченко написав про те, що прокуратура має перевірити факт передачі відео зі службового відеореєстратора пенітенціаріїв журналістам LifeNews. Минулого тижня Надію Савченко етапували до Москви для проведення призначеної їй психіатричної експертизи. Захист льотчиці оскаржив проведення експертизи в суді, засідання якого мало пройти 26 вересня, але було перенесене на 13 жовтня. Тим часом у московському СІЗО у Надії Савченко побували члени громадської спостережної комісії, яка контролює дотримання прав ув’язнених . Одна з них – Єва Меркачова – поділилася з Радіо Свобода своїми враженнями від відвідування Савченко.

– Оскільки стаття в неї серйозна, то, як правило, в таких випадках призначається психіатрична експертиза. Тому в її проведенні нічого дивного немає.

Що стосується стану Надії. Мені воно здалося нормальним. Вона заведена, звичайно ж. Вона була трохи агресивна, але вона сама це помічала. Вона сама говорить про це. Каже, що вона роздратована, бо її все тут в Росії дратує. Говорила, що ця її агресія контрольована. В принципі, ув’язнені, які опинилися б у такому становищі, як вона, напевно, вели б себе точно так же, якщо не гірше. Про експертизу сама вона каже, що вона не те, щоб проти неї, але, на її думку, цю експертизу можна було б зробити за один день. Хороший лікар може подивитися на пацієнта і сказати – хворий він чи не хворий. А тут же в НДІ Сербського вони проводять цілий комплекс різноманітних досліджень, в тому числі тести, інтерв’ю, спостереження за людиною. Ось вона вважає, що це неправильно.

Вона сказала, що вона не відповідатиме ні на які запитання. Якщо треба буде, оголосить голодування. На це я їй сказала, що, можливо, не варто до таких крайніх заходів вдаватися. Вона відповіла, що два дні голоду для людини абсолютно не страшно, а для неї тим більше, тому що вона військова. Вона звикла до суворих умов – якщо треба, я ляжу і помру. На це я їй сказала – але ви ж воїн, ви ж борець. Чому ви так відразу ж говорите? Вона відповіла, що боротися вона готова, тільки якщо є сенс боротися. Якщо ж вона зрозуміє, що їй загрожує 20 років російської в’язниці, то вона сенсу боротися не бачить.

– Чи скаржилася Надія на умови утримання в СІЗО?

Вона каже, що готова спати в канаві голодна, але тільки на своїй рідній українській землі

– Ні, у неї скарг як таких не було. Вона говорила, що просто її все дратує. Дратує, наприклад, що тут посуд не пластиковий, а алюмінієвий. А алюмінієвий, як ви знаєте, нагрівається. Її дратує те, що не дозволяють мати другу ковдру, не дозволяють купувати матраци зручні. Але сама ж вона говорить, що це така дрібниця. Просто її дратують всі ці правила, взагалі, все дратує в Росії. А так вона каже, що, насправді, готова спати в канаві голодна, але тільки на своїй рідній українській землі. Вона це підкреслює.

Справа зовсім не в умовах. І якщо говорити відверто, умови у неї достатньо пристойні. Тому що, по-перше, це СІЗО одне з кращих у Росії жіночих. По-друге, до неї підвищена увага. Це очевидно. По-третє, вона перебуває не в багатомісній камері, а вона одна. Але найскладніше – це перебування в камері на 30-40 осіб. Можете собі уявити, які там ув’язнені. Це важко і морально, і взагалі. Вона одна. Самотність, в принципі, теж можна було б розцінювати як депресивний фактор. Але вона каже, що відчуває себе нормально. Я знаю, що проводилися численні дослідження, в тому числі у Європі. Вважається, що довга самотність, довге перебування в камері ув’язненого наодинці з собою загрожує розвитком всіляких негативних психічних реакцій. Але, знову ж таки, все, напевно, індивідуально, все залежить від того, що за людина.

– Як відомо Надія не визнає себе винною у вбивстві журналістів ВГТРК, яке їй інкримінують. Більш того, її адвокати довели, що у Савченко є алібі. Ви з нею говорили на цю тему?

Вона сказала, що вини за собою ні в чому не бачить, що ніяких журналістів вона не вбивала

– Ми цю тему не зачіпали, про це заговорила сама Надія. Вона сказала, що вини за собою ні в чому не бачить, що ніяких журналістів вона не вбивала. Вона сказала, що не може сказати, що в принципі на її руках немає крові і що вона в принципі нікого не вбивала ніколи. Але вона це аргументує тим, що вона ж військовослужбовець. І каже, що судити її за те, що в її житті було, буде тільки Божий суд, але ніяк не російська суд.

– Після відвідин Надії в СІЗО Ви написали, що їй не дозволяють писати листи українською мовою. Наскільки це законно?

– Їй тут висунули умову, щоб вона писала листи російською мовою. І вона сказала, що, звичайно, може писати російською, польською, будь-якою іншою мовою, але буде писати українською. Складно сказати, хто їй таку умову висунув. Тому що, наскільки я знаю, дійсно, стикаються деякі іноземці з такою проблемою. Оскільки всі листи проходять цензурування, якщо людина пише якоюсь мовою, якої не знають співробітники ізолятора, не можуть її листа прочитати і зрозуміти, про що він, чи немає в ньому ознак злочину, закликів до тероризму, є перелік того, що не можна, не повинно в листах бути, то, як би, ці листи у них можуть лежати якийсь час. Але, на мій погляд, це теж порушення прав людини. У таких випадках, вони повинні вдаватися до допомоги перекладачів. Нехай вони читають. У кожному разі, людина повинна мати право на листування. Це її право. Воно закріплене. Тому вона повинен мати право написати тією мовою, якою вважає за потрібне, і відправити свого листа.

– Яке вона на Вас справила враження чисто людське?

Вона солдат – це для мене очевидно. Сувора, дуже сувора. Вона контролює ситуацію і свій стан

– Вона солдат – це для мене очевидно. Сувора, дуже сувора. Видно, що зараз вона в такому психологічному стані, який можна одним словом висловити – вона заведена. Вона могла переходити відразу ж із якихось хвилюючих для неї моментів, коли видно було, що вона зараз вибухне. Але коли починали ставити запитання побутові, вона тут же заспокоювалася. Вона контролює ситуацію і свій стан.

– На майбутніх парламентських виборах в Україні партія Юлії Тимошенко поставила першим номером саме Надію Савченко. Як вона ставиться до участі в політичному житті?

– Вона сказала, що далека від політики, що вона ніколи і нікуди не балотувалася. Але, в принципі, якщо народ захоче, якщо всі скажуть, що треба, вона піде, куди завгодно. Тобто їй самій це не потрібно, але якщо скажуть... «Наказ буде – я його виконаю» – так вона і сказала.

– У Воронезькому СІЗО Надія Савченко дала інтерв’ю LifeNews. Цілком зрозуміло, що представники цього ЗМІ подали слова української льотчиці в потрібному їм ключі, використовуючи монтажні склейки. Ви теж журналіст. Чи говорила Надія про своє ставлення до представників ЗМІ?

– Вона сказала про війну в цілому, зауваживши, що все не так, як показують російські ЗМІ, і додала, «і не так, як показують українські ЗМІ». За її словами, немає такої жорстокості, яку показують з телеекранів, що все набагато спокійніше. Як я зрозуміла з її слів, вона вважає, що дуже сильно нагнітають ситуацію як з російського боку, так і з українського боку. Але, все-таки, як було зрозуміло з її слів, більше нагнітають все одно наші, російські ЗМІ.

У понеділок ввечері керівник правозахисного проекту gulagu-net Володимир Осєчкін написав на своїй сторінці в Фейсбуці: «Коротенько, по ситуації з Н.Савченко в ИЗ – 6 Мск. Сьогодні SizoMag.ru доставив пластиковий посуд в ізолятор і єдина скарга на алюмінієвий посуд, будемо вважати, вирішена».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG