Доступність посилання

ТОП новини

Із технічних причин Росія зацікавлена постачати газ до України – експерт


Валентин Землянський
Валентин Землянський

Росія зацікавлена у постачанні газу до України, для цього є технічні причини, повідомив в ефірі Радіо Свобода директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський.

За його словами, видобуток газу досить складно зупинити, адже від свердловини до споживача є прямий зв’язок, і якщо падає споживання, то потрібно скорочувати і видобуток. Крім того, як зазначив експерт, для забезпечення транзиту до Європи, у газотранспортній системі має підтримуватися належний тиск газу.

«Якщо вже видобуток вийшов на певний рівень, цей рівень потрібно підтримувати, або глушити свердловини, або спалювати на факелі. І те, й інше досить витратне для Росії. По-друге, це питання забезпечення транзиту. Той газ, який йде на експорт, потрібно підтримувати в піковий період. Ось два моменти, які спонукатимуть Росію відновити поставки», – сказав Валентин Землянський.

26 вересня Україні після тристоронніх переговорів у Берліні міністр енергетики Юрій Продан заявив, що Україні та ЄС не вдалося домовитися з Росією про механізм формування ціни на газ. Продан наголошує, що ціна газу, який Київ закуповуватиме для забезпечення безперебійного постачання у зимовий період, має формуватися на підставі ринкових механізмів.

Водночас єврокомісар з енергетики Ґюнтер Еттінґер сказав, що Україна має сплатити російському «Газпрому» два мільярди доларів до кінця жовтня і ще 1,1 мільярда доларів до кінця року. Еттінґер також заявив, що новий раунд тристоронніх переговорів щодо газу відбудеться наприкінці цього тижня. Єврокомісар зазначив, що високо оцінює шанси того, що газової домовленості між Україною, ЄС і Росією буде досягнуто.

XS
SM
MD
LG