Доступність посилання

ТОП новини

Баррозу закликає Путіна відновити газопостачання в Україну


Президент Росії Володимир Путін (Л) і президент Єврокомісії Жозе Мануель Боррозу (П)
Президент Росії Володимир Путін (Л) і президент Єврокомісії Жозе Мануель Боррозу (П)

ЄС очікує від Росії взаємоприйнятного вирішення питання щодо постачання газу в Україну. Про це йдеться у листі президент Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу президенту Росії Володимиру Путіну.

«Ми очікуємо швидкого і переконливого прогресу, який може бути досягнутий під час тристоронніх переговорів щодо тимчасового взаємоприйнятного рішення для проходження зимового періоду, яке пропонує Єврокомісія. Поновлення енергетичних поставок українським споживачам і забезпечення виконання контрактних обов’язків перед споживачами в ЄС є ключовими», – зазначив Баррозу у листі Путіну.

Баррозу також застеріг Путіна від запровадження нових торговельних обмежень, зазначивши, що це загрожуватиме домовленостям з Росією щодо відтермінування запровадження торговельної частини Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

За повідомленням міністра енергетики і вугільної промисловості України Юрія Продана, делегації України й Єврокомісії планують провести двосторонню зустріч із газового питання 2 жовтня у Брюсселі. За його словами, через день, 3 жовтня, ймовірно, відбудеться тристороння зустріч – за участі Росії.

1 жовтня словацька енергетична компанія SPP зафіксувала скорочення поставок російського газу на 50 відсотків. Голова словацького уряду Роберт Фіцо наголосив, що «Словаччина виконуватиме прийняті на себе зобов’язання» перед Україною щодо реверсу газу.

25 вересня о 19:00 за київським часом угорський газовий оператор FGSZ без попередження перекрив реверс газу в Україну, пославшись на технічні причини. «Постачання газу по газопроводу «Дружба» у напрямку України припинено на невизначений термін», – йдеться у заяві угорської газової компанії. Перекривання поставок пояснили підвищенням запиту користувачів системи станом на 26 вересня.

«Через це було ухвалено рішення про перенаправлення потоків, щоби забезпечити стабільність поставок», – мотивували свою відмову у FGSZ.

У відповідь «Нафтогаз України» заявив, що припинення реверсу сталося лише за кілька годин до наступного раунду тристоронньої зустрічі між Україною, Росією й ЄС 26 вересня вранці в Берліні.

Угорські ЗМІ тим часом цитували погрозу міністра енергетики Росії Олександра Новака, який заявив, що Росія перекриє газ Європі на українському напрямку у випадку, якщо звідти не припинять реверс газу в Україну. На відміну від Угорщини, Словаччина й Польща реверсні поставки газу в Україну, попри погрози Росії, не припиняють.

XS
SM
MD
LG