Доступність посилання

ТОП новини

У Росії кажуть, що звинуватили бійця «Дніпра» у масових вбивствах на Донбасі


Слідчий комітет Росії (СКР) заявляє, що пред’явив бійцю українського батальйону «Дніпро», якого російська сторона називає Сергієм Литвиновим, звинувачення у вбивствах мирних громадян на сході України. Про це йдеться у повідомленні на сайті СКР.

«Характер і почерк вбивств, скоєних бойовиками Нацгвардії і «Правого сектору», схожий і з іншими подібними злочинами, які детально описав у своїх свідченнях рядовий батальйону «Дніпро» Сергій Литвинов. Відразу хочу заспокоїти тих, хто спробує звинуватити нас, що він насильно був привезений з території іншої держави: ця людина сама прийшла на територію Росії під виглядом мирного жителя, щоб лягти в одну з лікарень Ростовської області», – зазначив представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін.

«На даний момент Литвинов вже заарештований і найближчим часом буде етапований до Москви для проведення психолого-психіатричної експертизи. Так ось, За свідченнями Литвинова, він «особисто здійснював вбивства цивільних, які не брали участі у воєнному конфлікті, у тому числі жінок і дітей, які проживали в селищах Мілове, Широке, Макарове і Комишне, керуючись всього лише анонімними доносами», – додав представник Слідчого комітету Росії.

Українська сторона спростовує цю інформацію. Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко у Facebook назвав це «брехливою кремлівською пропагандою».

«Звичайно ж все це нахабна брехня. Може такий Сергій Литвинов і існує у реальності, але от халепа, такого бійця у батальйоні «Дніпро» ніколи не було! І це ще не все! Батальйон «Дніпро-1» ніколи не виконував ніяких задач на території Луганської області! Він діяв у Західному Донбасі – Курахово, Мар’їнці, Красноармійську, під Маріуполем, Іловайськом, але ніколи на території Луганській області!», – наголошує Геращенко.

У понеділок у Слідчому комітеті Росії повідомили про порушення кримінальної справи про «геноцид російськомовного населення» «ДНР» та «ЛНР». У комітеті заявили, що вбивства відбувалися нібито із застосуванням систем залпового вогню «Град» та «Ураган», а також авіаційних некерованих ракет, які мають касетну головну частину, тактичних ракет «Точка-У» та інших видів важкого озброєння «невибіркової дії».

Генпрокуратура України, своєю чергою, почала кримінальне провадження щодо посадовців Слідчого комітету Росії. За повідомленням ГПУ, справу порушили за статтями 258-3 (сприяння терористичній організації), 343 (втручання у діяльність працівника правоохоронного органу) та 344 (втручання в діяльність державного діяча) Кримінального кодексу України.

Україна і Захід звинувачують Росію у введенні регулярних військ на території Донбасу, а також у постачанні туди зброї та бойовиків. Москва свою причетність відкидає.

Україна визнала угруповання «ЛНР» та «ДНР» терористичними організаціями.

XS
SM
MD
LG