Доступність посилання

ТОП новини

Війна за Донецький аеропорт: нескінченні атаки і єдина «дорога життя»


Бойовики угруповання «ДНР» під час бою за Донецький аеропорт, 2 жовтня 2014 року
Бойовики угруповання «ДНР» під час бою за Донецький аеропорт, 2 жовтня 2014 року

Київ – Росіяни перекинули під Донецький аеропорт значні сили бронетехніки, важкої артилерії, особовий склад та підрозділ, який керує безпілотниками, повідомляють в РНБО України. Водночас, за даними групи «Інформаційний спротив», українських оборонців аеропорту постійно атакує близько півтисячі бойовиків. Наразі українські силовики втримують аеропорт, хоча їм довелося відбивати черговий наступ уже всередині терміналів. Експерти наголошують на тому, що це вкрай важливий плацдарм як для наступу, так і для оборони й здавати його можна буде лише в екстремальній ситуації.

За феноменальну безстрашність навіть вороги прозвали українських оборонців Донецького аеропорту кіборгами та австралійськими рейнджерами. З «великою Україною» їх поєднує одна-єдина «дорога життя», якою туди доправляють снаряди, їжу, воду й забирають поранених і загиблих. Ця дорога постійно обстрілюється й пересуватися там можна тільки бронетехнікою. Тримати оборону в аеропорту доводиться на 220-230 градусів. І вони тримають її вже не один місяць: 93-я механізована бригада, кіровоградські спецпризначенці, бійці «Правого сектору», батальйону «Дніпро-1». 29 вересня тут загинули семеро десантників із 79-ї окремої аеромобільної бригади, ще 9 отримали поранення.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Речник інформаційно-аналітичного центру РНБО України Андрій Лисенко повідомив, що 2 жовтня проросійські бойовики атакували аеропорт під прикриттям танків та зеніток. Водночас, українські силовики провели часткову ротацію техніки та особового складу й готові боронити стратегічний об’єкт далі.

«Нашою розвідкою зафіксоване прибуття в цей район значних сил бронетехніки, важкої артилерії та особового складу. Для повітряної розвідки та коригування вогню росіяни перекинули під аеропорт цілий підрозділ безпілотних літальних апаратів, якими керують російські спеціалісти. Наразі Донецький аеропорт контролюють сили антитерористичної операції», – заявив Андрій Лисенко.

Станом на вечір 3 жовтня прес-центр АТО повідомив, що частина старого терміналу аеропорту охоплена пожежею. Нападникам на аеропорт вдалося прорватися всередину, проти українських силовиків вони застосували димові шашки. Однак українська військові атаку відбили й зберегли контроль над об’єктом.


2 жовтня щонайменше двічі проросійським бойовикам вдавалося прориватися всередину аеропорту. Про це повідомили РНБО та група «Інформаційний спротив». Один раз – на перший поверх нового терміналу, інший – до старого терміналу. Ці атаки українські військові відбили.

Атаки ворогу обійшлися дуже дорого, у них великі втрати
Дмитро Тимчук

«Вони протрималися там не більше ніж годину. Потім українські війська їх вибили. Атаки ворогу обійшлися дуже дорого, у них великі втрати», – розповідає координатор «Інформаційного спротиву» Дмитро Тимчук.

Машовець: Донецький аеропорт – це напрочуд зручний плацдарм

Це напрочуд зручний плацдарм як для ведення наступальних дій, так і для оборони та контролю у північно-західному напрямку
Костянтин Машовець

Експерт Центру військово-політичних досліджень, координатор групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець стратегічну важливість Донецького аеропорту пояснює так: «Це єдине місце, де українські війська, по суті, підійшли до межі міста. Це напрочуд зручний плацдарм як для ведення наступальних дій, так і для оборони та контролю у північно-західному напрямку. Він прикриває значну ділянку донецької окружної дороги, селища Авдіївка, Піски».

Бойовики угруповання «ДНР» розглядають на карті свої позиції недалеко від аеропорту Донецька, 3 жовтня 2014 року
Бойовики угруповання «ДНР» розглядають на карті свої позиції недалеко від аеропорту Донецька, 3 жовтня 2014 року

На запитання Радіо Свобода про те, чи є сенс утримувати Донецький аеропорт будь-якої ціною, Костянтин Машовець відповідає, що якщо проти українських бійців застосують надпотужну зброю, то ні.

«Якщо є можливість обійтися мінімальними втратами й утримувати цей пункт, то чому б його не зберігати за собою, якщо він знаходиться на зручній позиції з оперативної точки зору», – вважає експерт.

«Хлопці стали справжнім братством, там втратили значення звання» – журналіст

Спеціальний кореспондент ТСН («1+1») Олександр Моторний тиждень тому побував у Донецькому аеропорту. Він наголошує, що його оборонці з регулярних частин ЗСУ та добровольчих батальйонів налаштовані не здавати своїх позицій, попри постійні атаки.

«Хлопці, які перебувають у Донецькому аеропорту, розповідають, що там нівелювалися звання, посади. Звісно, є певна субординація, але вона стосується виконання наказів, а загалом, як вони кажуть, стали там справжнім братством. Дехто був у відпустці. Левова частка тих, хто виїжджав і мали змогу не повертатися, повернулися туди. Якраз коли ми там були, почалися розмови про обмін аеропорту на Новоазовськ, Тарута зробив заяву. Хлопці кажуть, як це можна міняти, там загинуло вже чимало хлопців», – розповідає Олександр Моторний.

Аеропорт атакують близько півтисячі бойовиків різних угруповань – «ІС»

За оперативними даними групи «Інформаційний спротив», проти українських військових у Донецькому аеропорту воюють різні підрозділи сепаратистів та російських найманців, з-поміж них «Оплот», «Восток», загін польового командира з позивним Чечен. Всі вони втратили багато своїх людей під час атак, зазначає військовий експерт.

Загалом аеропорт постійно атакують до 500 бойовиків, ядро яких складають найманці. Є також ознаки наявності з-поміж них нечисленної групи в 40-60 осіб професійних військових регулярної армії Російської Федерації, зазначає Костянтин Машовець.

Про обмін аеропорту на інші території наразі не йдеться – РНБО

Андрій Лисенко заявив, що про обмін Донецького аеропорту на інші території навколо Донецька й відхід українських силовиків звідти не йдеться.

«Слова про обмін якимись територіями – це висловлювання, вирвані з контексту заяв окремих українських політиків та представників так званого командування «ЛНР» або «ДНР». Поки що всі військові знаходяться на своїх позиціях, залишати ці позиції команди немає», – сказав речник РНБО України.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков також повідомив журналістам 2 жовтня, що йому нічого не відомо про перемовини щодо можливого обміну Донецького аеропорту на прилеглі райони Донеччини, контрольовані проросійськими бойовиками. Про таку можливість раніше заявляв голова Донецької ОДА Сергій Тарута.

Донецький аеропорт під час обстрілу бойовиками, 3 жовтня 2014 року
Донецький аеропорт під час обстрілу бойовиками, 3 жовтня 2014 року

Олександр Моторний тим часом розповідає, як на власні очі переконався, наскільки складно українським бійцям утримувати Донецький аеропорт.

«Там дуже складно. На них (українських військових в аеропорту – ред.) кинуто все, що тільки можна кинути. Наскільки відповідає інформація про те, що підрозділу Гіві дали великі гроші за взяття аеропорту? Я цю інформацію отримав з достовірного джерела, достовірніше не буває. Чи це єдина причина таких страшних боїв, таких інтенсивних штурмів? Думаю, що ні. Можливо, правда посередині, – зауважує спецкореспондент ТСН. – Дійсно, летовище, злітна смуга непогана. Вона майже не постраждала. Там дуже велика територія. Дуже стратегічно вигідна ділянка».

Очевидці розповідають, що в самому аеропорту сьогодні фактично збереглася лише бетонна злітно-посадкова смуга. Від колись блискучо-нових терміналів, побудованих до Євро-2012, залишилися здебільшого лише бетонні конструкції.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG