Доступність посилання

ТОП новини

Росія знову скоротила постачання газу до Словаччини


Словацька газова компанія SPP заявила у п’ятницю, що постачання газу з Росії знову скоротилось.

«У порівнянні з четвергом, коли постачання газу скоротилось наполовину від домовлених об’ємів, ситуація у п’ятницю суттєво не змінилась», – заявив речник SPP Петер Беднар.

За його словами, Словаччина вживає всіх необхідних заходів, щоб «гарантувати безпечне і безперебійне постачання газу всім замовникам».

У четвер словацька компанія SPP зафіксувала скорочення поставок російського газу на 50 відсотків.

Станом на 1 жовтня промислові підприємства та громадяни Словаччини забезпечені газом. Одна з найбільших газових компаній у Східній Європі, словацька SPP, має у резерві понад 1,5 мільярда кубічних метрів газу.

Російський «Газпром» стверджує, що постачання газу до Словаччини є стабільним і не міняється упродовж останніх десяти днів.

25 вересня о 19:00 за київським часом угорський газовий оператор FGSZ без попередження перекрив реверс газу в Україну, пославшись на технічні причини. «Постачання газу по газопроводу «Дружба» у напрямку України припинено на невизначений термін», – йдеться у заяві угорської газової компанії. Перекривання поставок пояснили підвищенням запиту користувачів системи станом на 26 вересня.

«Через це було ухвалено рішення про перенаправлення потоків, щоби забезпечити стабільність поставок», – мотивували свою відмову у FGSZ.

У відповідь «Нафтогаз України» заявив, що припинення реверсу сталося лише за кілька годин до наступного раунду тристоронньої зустрічі між Україною, Росією й ЄС 26 вересня вранці в Берліні.

Угорські ЗМІ тим часом цитують погрозу міністра енергетики Росії Олександра Новака, який заявив, що Росія перекриє газ Європі на українському напрямку у випадку, якщо звідти не припинять реверс газу в Україну. На відміну від Угорщини, Словаччина й Польща реверсні поставки газу в Україну, попри погрози Росії, не припиняють.

XS
SM
MD
LG