Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС засудили страту британського волонтера бойвиками «Ісламської держави»


Алан Геннінґ у таборі для біженців на турецько-сирійському кордоні
Алан Геннінґ у таборі для біженців на турецько-сирійському кордоні

Атакою на всіх гуманітарних працівників і волонтерів та «жахливим злочином» проти людяності вважають у Європейському союзі ймовірну страту бойовиками радикального угруповання «Ісламська держава» британця Алана Геннінґа.

Про це йдеться у заяві єврокомісара з гуманітарних питань Кристаліни Ґеорґієвої.

«Повідомлення про те, що Алана Геннінґа, британського волонтера, який допомагав гуманітарним працівникам, вбито угрупованням «Ісламська держава» після дев’яти місяців полону – це не лише жахливий злочин проти людяності та нищівний удар для його родини й близьких. Це атака проти всіх, хто хоче допомогти невинним мирним жителям, які стали заручниками божевілля жаскої війни», – заявила єврокомісар.

Єврокомісар повідомила, що Алан Геннінґ займався організацією гуманітарних конвоїв з Манчестера у Великій Британії до Сирії.

«Я дуже добре можу зрозуміти відчай, якого завдав родині та друзям Геннінґа цей останній акт варварської пропаганди «Ісламської держави». Це одна з цілей його вбивць. Вони хочуть вбити нашу людяність та нашу солідарність із звичайними сирійцями, які страждають», – додала­ Кристаліна Ґеорґієва.

Єврокомісар наголосила на важливості продовжувати справу Алана Геннінґа з допомоги цивільному населенню регіону, де тривають бойові дії.

3 жовтня в інтернеті з'явилося відео, на якому, ймовірно, зображено обезголовлення британського заручника Алана Геннінґа бойовиками радикального угрупування «Ісламська держава» (ISIS).

47-річний Геннінґ, який працював таксистом і допомагав гуманітарним співробітникам як волонтер, був захоплений у полон наприкінці грудня, невдовзі після того, як перетнув кордон між Туреччиною і Сирією.

За словами британського прем'єр-міністра Дейвіда Камерона, вбивство Геннінґа показує, наскільки варварські і відразливі методи використовує угруповання «Ісламська держава». Камерон наголосив, що британська влада зробить усе можливе, щоб знайти і покарати вбивць.

Із засудженням цього «жорстокого злочину» виступив президент США Барака Обами.

Відео страти завершується тим, що бойовик «Ісламської держави», чиє обличчя закрите, погрожує розправою над наступним іноземним заручником, американцем Пітером Кассігом.

Очолювана США міжнародна коаліція проти угруповання «Ісламська держава» об’єднує нині близько 40 країн, серед яких і країни Близького Сходу. Починаючи з 26 вересня, рішення приєднатися до повітряних ударів по позиціях ісламістів ухвалили Велика Британія, Бельгія, Данія, Австралія. Дозвіл на військову операцію в Іраку та Сирії дав і парламент Туреччини.

XS
SM
MD
LG