Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче за допомогою репресій змусити кримських татар покинути Крим – Джемілєв


Російська влада після того, як їй не вдалося домогтися від кримськотатарського народу визнання анексії Росією Криму, вирішила за допомогою жорстких репресій змусити кримських татар покинути окупований півострів.

Про це на прес-конференції у Варшаві у суботу, 4 жовтня, заявив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, передає Крим.Реалії з посиланням на УНІАН.

«Мені це нагадує події першої російської окупації Криму в 1783 році, коли були створені такі умови, які людей змушували емігрувати», – сказав він, коментуючи нинішню ситуацію.

Джемілєв зазначив, що окупаційний режим почав репресії проти кримських татар: лише за останні два тижні проведено більше 40 обшуків шкіл, мечетей і приватних будинків кримських татар, за один тиждень пропало 5 чоловік.

При цьому, за його словами, росіяни ведуть себе дуже грубо і принижують людей під час своїх операцій, що рано чи пізно може призвести до ще більшого загострення ситуації.

«У нас складається враження, що вони хочуть спровокувати якийсь кровопролитний конфлікт, щоб мати можливість фізично розправлятися з кримськими татарами», – сказав Мустафа Джемілєв, наголосивши, що російська влада прямо називає кримських татар «п'ятою колоною» і неофіційно говорять, що вони можуть стати першою жертвою після можливої військової кампанії росіян для «пробиття» через материкову Україну наземного коридору до Росії.

За його словами, окупаційна влада вже складають списки людей, які «повинні зникнути в першу чергу».

Джемілєв повідомив, що росіяни накопичили на півострові 40 тисяч військових з сучасною наступальної технікою, яка може бути використана в операції для того, щоб з'єднати Крим суходільним коридором з Росією. «Відкрито говорять про швидку війну з Україною», – зазначив лідер кримськотатарського народу.

Він також розповів, що російська влада склали список з 2600 заборонених книг.

За даними лідера кримськотатарського народу, в голосуванні на виборах до так званої «Державної ради» Криму, що відбулися 16 вересня, насправді взяло на 10-15% менше виборців, ніж офіційно заявили окупаційні власті, які повідомили про явку на рівні 45 %.

Він зазначив, що, за останніми даними, з півострова від моменту його окупації Росією в березні цього року виїхало 18-20 тисяч осіб, половина з яких – кримські татари.

Джемілєв: «У Путіна – логіка гебіста: ти мені не подобаєшся, я тебе буду гнобити»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:23:27 0:00

XS
SM
MD
LG