Доступність посилання

ТОП новини

Американсько-британський і норвезькі вчені отримають Нобелівську премію з медицини


Джон О’Кіфф, Мей-Брітт Мозер й Едвард Мозер
Джон О’Кіфф, Мей-Брітт Мозер й Едвард Мозер

Нобелівський комітет при Каролінському медичному інституті в Стокгольмі оголосив першого лауреата найпрестижнішої наукової нагороди у світі – Нобелівської премії. Премія з медицини і фізіології 2014 року присуджена Джону О’Кіффу, Мей-Брітт Мозер й Едварду Мозеру.

Як заявили в Нобелівському комітеті, троє вчених допомогли пояснити, як мозок створює «карту простору, що нас оточує і як ми можемо орієнтуватися у складному середовищі».

Це питання «цікавило вчених і філософів упродовж століть», заявили в Нобелівському комітеті.

Нобелівський тиждень традиційно починається з оголошення лауреата в галузі медицини та фізіології. У вівторок, 7 жовтня, Нобелівський комітет оголосить лауреата з фізики, на наступний день – з хімії. Шведська академія, Нобелівський комітет якої ухвалює рішення про присудження премії в галузі літератури, ще не оголосила про дату оголошення свого рішення. Ім’я володаря Нобелівської премії миру буде відоме 10 жовтня, а володаря премії в області економіки – 13 жовтня.

Сума кожної з Нобелівських премій в 2014 році становить вісім мільйонів шведських крон, що еквівалентно одному мільйону доларів.

XS
SM
MD
LG