Доступність посилання

ТОП новини

У Криму зникають безвісти молоді татари


Пікет у Києві під посольством Росії проти репресії кримських татар, 25 вересня 2014 року
Пікет у Києві під посольством Росії проти репресії кримських татар, 25 вересня 2014 року

У понеділок у Криму знайшли тіло зниклого наприкінці вересня кримського татарина 25-літнього Едема Асанова. Як вже раніше повідомляли, Асанов, який за фахом був будівельником, зник наприкінці вересня. Того дня його бачили на автостанції в Євпаторії. Це було востаннє. Наразі тіло Асанова лежить у місцевому морзі. Подробиці по телефону з Криму розповіла Радіо Свобода журналістка Аміна Сайфуліна

– Як стало відомо, тіло зниклого Едема Асанова було знайдене в покинутій будівлі санаторію в Євпаторії. Наразі немає подробиць, чи є його смерть наслідком насильницьких дій. Проте відомо, що востаннє його бачили 29 вересня. Після цього зв’язок із ним увірвався. Рідні розповідають про 25-річного хлопця як про абсолютно безконфліктну особу. Він також не був активістом чи громадським діячем. Поховають Асанова у вівторок у його будинку в Саках.

– Журналісти повідомляють, що за останні кілька тижнів у Криму зникли ще 4 особи. Чи відомі Вам якісь подробиці про цих людей?

Переважно зниклі – це чоловіки, віком від 25 до 30 років. Чому зникають саме вони? Наразі ніхто не може пояснити. Джемілєв розповів, що російська влада намагається залякати кримськотатарське суспільство, оскільки вони є тією частиною населення, яка не скоряється російській владі

– Доля цих зниклих наразі залишається невідомою. Це, у більшості своїй, пересічні громадяни. Вони не є активістами чи якимись відомими особами у кримськотатарському суспільстві. Двоє з них є родичами активіста. Переважно зниклі – це чоловіки, віком від 25 до 30 років. Чому зникають саме вони? Наразі ніхто не може пояснити.

Правоохоронні органи кажуть, що вони проводять усі необхідні слідчі процедури, але жодної інформації ані родичі, ані журналісти отримати не можуть. Більше того, 4 жовтня лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв розповів про те, що російська влада намагається таким чином залякати кримськотатарське суспільство та – шляхом репресій – примусити їх залишити півострів, оскільки вони є тією частиною населення, яка не скоряється російській владі і продовжує чинити їй опір на анексованому півострові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG