Доступність посилання

ТОП новини

Українці не готові відмовитися від Донбасу – соціологи


Ірина Бекешкіна
Ірина Бекешкіна

Тільки 7% українців погоджуються з тим, щоб Донбас став «незалежною державою», і тільки 5% – щоб він став частиною Росії. Про це свідчать результати опитування фонду «Демократичні ініціативи імемні Ілька Кучеріва», проведене спільно з Київським міжнародним інститутом соціології. Натомість майже 47% українців виступають за унітарний устрій України з проведенням децентралізації влади і розширенням прав місцевого самоврядування.

«Більшість українців, а це 45,5%, сходяться на тому, щоб Донбас залишався частиною України на тих самих умовах, що й раніше, проте значна частина (32,5%) вважає, що Донбас повинен залишитися в складі України, але може отримати від Києва більше незалежності. Бачимо, що про ніяку «Новоросію» не йдеться, і всі ці байки, що начебто українці готові відмовитися від Донбасу, не мають під собою підстав. Лише 12% українців так чи інакше готові відмовитися від цього регіону», – каже директор фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна.

На питання «Чи хотіли б ви, щоб ваша область вийшла зі складу України і створила свою незалежну державу?», 84,2% опитаних відповіли «ні», 7,3% відповіли «так», 8,5% вагалися з відповіддю.

Також на питання «Чи хотіли б ви, щоб ваша область вийшла зі складу України і приєдналася до іншої країни?», 85,8% відповіли «ні», 5,8% відповіли «так», 8,4% вагалися з відповіддю.

Дослідження проводили з 12 по 21 вересня в 110 населених пунктах у всіх областях України, окрім АР Крим і Луганської області, де велися активні бойові дії. За рахунок Луганської області було відповідно збільшено квоту Донецької області, яка за багатьма параметрами мало відрізняється від населення Луганської області. За період опитування було зібрано 2035 анкет. Похибка не перевищує 2,2%.

Раніше Петро Порошенко пояснив, що про федералізацію України не йдеться. За його словами, Україна залишиться унітарною, а окремі райони Донецької і Луганської області на три роки отримують «особливий режим» місцевого самоврядування.

XS
SM
MD
LG