Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент обрав Євромайдан до фінального списку претендентів на премію Сахарова


Європейський парламент визначив сьогодні фінальний список із трьох претендентів на свою премію імені Андрія Сахарова «За свободу думки» – це український рух Євромайдану, а також азербайджанська правозахисниця Лейла Юнус і лікар із Демократичної Республіки Конго Деніс Муквеґе.

Як мовиться в повідомленні, представниками Євромайдану будуть журналіст Мустафа Найєм, співачка і переможниця «Євробачення» Руслана Лижичко, активістка Єлизавета Щепетильникова і журналістка Тетяна Чорновол.

Лейла Юнус, відома правозахисниця з Азербайджану, яка, серед іншого, допомагає жертвам примусових виселень у Баку і укладає списки політв’язнів у своїй країні, нині перебуває в досудовому ув’язненні. Її звинувачують у державній зраді, ухилянні від сплати податків, підробці документів і шахрайстві. Інші правозахисники називають ці звинувачення сфальсифікованими.

Лікар-гінеколог Деніс Муквеґе спеціалізується на лікуванні жертв зґвалтувань у Демократичній Республіці Конго.

Лауреата премії мають оголосити 16 жовтня.

Премією імені радянського вченого й дисидента Андрія Сахарова, заснованою Європарламентом 1988 року, щороку нагороджують осіб чи організації, які присвячують себе захистові прав і свобод людини, особливо права на свободу висловлювання.

XS
SM
MD
LG