Доступність посилання

ТОП новини

СБУ: Курченко завдав державі збитків на 5 мільярдів гривень


Сергій Курченко
Сергій Курченко

Головний фінансист «сім’ї» екс-президента Віктора Януковича створив і керував злочинною організацією, діяльність якої завдала збитків державі у нафтогазовій і банківський сферах на суму близько 5 мільярдів гривень, заявляють у СБУ.

За даними відомства, за матеріалами СБУ щодо протиправної діяльності голови наглядової ради фінансово-промислової групи «СЄПЕК» Сергія Курченка Генпрокуратура розпочала і розслідує низку кримінальних проваджень.

«Створена з числа співробітників СБУ і ГПУ оперативно-слідча група формує доказову базу щодо протиправного постачання афільованими з Курченком компаніями державним підприємствам НАК «Нафтогаз України», ПАТ «Укртрансга», ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» обладнання за завищеною вартістю; протиправної реалізації скрапленого газу через підконтрольні Курченку комерційні структури; укладання фіктивних угод з ТОВ «Газ Україна 2020» на постачання нафтопродуктів; привласнення коштів рефінансування Національного банку України тощо», – йдеться в повідомленні СБУ.

За даними відомства, у справі допитали близько 550 осіб, провели понад 100 обшуків, наклали арешт на особисті рахунки, рухоме й нерухоме майно на загальну суму понад 1,2 мільярда гривень, провели арешти 4 осіб, підозрюваних у скоєнні злочинів.

«Оголошено 11 підозр у вчинені злочинів та обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою і домашнього арешту, у тому числі заступнику голови НБУ Приходьку Б.В., колишньому заступнику голови Харківської ОДА Дулубу В.Г. і колишньому заступнику Київської ОДА Максименку В.М.», – йдеться в повідомленні.

Як заявили в СБУ, головному фігуранту справи – Курченку оголосили підозру у вчиненні злочинів й обрали запобіжний захід тримання під вартою.

Правоохоронці поки що не можуть затримати Курченка, він перебуває у міжнародному розшуку. За даними СБУ, він переховується в Росії, «де в порушення українського законодавства набув громадянство Російської Федерації».

XS
SM
MD
LG