Доступність посилання

ТОП новини

Філарет закликав міжнародну спільноту зупинити «розпалення Третьої Світової війни»


Предстоятель УПЦ КП Філарет
Предстоятель УПЦ КП Філарет

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет закликає міжнародну спільноту запобігти розпаленню Третьої Світової війни. Про це йдеться у зверненні Філарета до глав держав, парламентів і народів Європи.

«Росія окупувала Крим, захопила контроль над частиною Донецької та Луганської областей, використовує на українській території свої війська та найманців, поширює через медіа та офіційних осіб відверту брехню про події в Україні. Все це несе загрозу не лише нашій державі, але миру в усьому світі. Бо якщо кремлівський агресор не буде зупинений зараз – наслідком буде ІІІ Світова війна, в якій може бути застосована і ядерна зброя», – йдеться в зверненні.

За словами Філарета, якщо міжнародне співтовариство не зупинить російську агресію і не продемонструє, що «будь-яка держава, незалежно від своєї військової могутності, перебуває під захистом міжнародного права, що договори діють, а їхнє порушення – карається, у такому випадку зруйнується вся архітектура світової безпеки».

«Як можна переконати держави, що прагнуть здобути ядерну зброю, відмовитися від цієї ідеї, коли Україна, яка відмовилася від ядерної зброї, стала жертвою агресії, а надані їй гарантії були проігноровані? Якщо сьогодні агресор залишиться безкарним лише тому, що він має право «вето» в Раді безпеки ООН, має потужну армію, ядерну зброю і відіграє важливу роль в економічних відносинах – тоді завтра на шлях задоволення своїх інтересів з допомогою сили може стати будь-яка країна, амбіції якої підкріплені відповідними матеріальними та військовими ресурсами», – заявляє предстоятель УПЦ КП.

За його словами, цей шлях поверне світ у ХХ століття – «століття двох Світових воєн і Холодної війни, коли питання відносин між країнами та народами намагалися вирішувати на підставі сили, а не права і справедливості».

Росія неодноразово відкидала свою причетність до конфлікту в Україні, в чому її звинувачують Захід і Київ.

XS
SM
MD
LG