Доступність посилання

ТОП новини

Міністр оборони про Іловайськ: там не було «жодної серйозної помилки»


Валерій Гелетей
Валерій Гелетей

Спротив, який українські війська чинили регулярній російській армії під Іловайськом, в районі Саур-Могили, а також під Луганськом зупинив імовірний подальший наступ Росії на українські території, а під самим Іловайськом «серйозних помилок» українське командування не припустилося. Про це заявив міністр оборони України Валерій Гелетей.

«Після кожного бою потрібно оцінювати ситуацію не тільки у себе, але й у супротивника. Якби не було Саур-Могили, Луганська, інших міст, зокрема Іловайська, можливо, ми б не сиділи тут. І саме той потік убитих російських військовослужбовців зупинив Путіна. Чи хтось вважає, що Путін пожалів Україну, не захотів далі?» – сказав очільник оборонного відомства.

Міністр оборони відзначив, що українські силовики зупинили танкові атаки під Луганськом, під Саур-Могилою і під Іловайськом. Він нагадав, що сьогодні проводиться дві перевірки подій під Іловайськом: одна Генеральною прокуратурою, інша – тимчасовою слідчою комісію Верховної Ради.

«Я надав всі матеріали. Щодо кожного питання дав відповідь на те, що звучало в запиті. Почуйте мене й згадаєте мої слова, коли мине час, і ви почуєте: там не було жодної серйозної помилки. Так, якісь прорахунки були, але серйозних помилок не було», – заявив Валерій Гелетей.

Міністр оборони поскаржився на потужну інформаційну війну, яка, за його словами, ведеться проти Збройних сил України. «Ця інформаційна війна, яка навалилася на Збройні сили України, на командирів, насамперед на керівництво Генерального штабу та Міністерства оборони, якраз і була спрямована на те, щоб український народ втратив довіру до своїх Збройних сил. Так, на війні не буває добре, на війні є помилки, але не ті, яким усі дають зараз «добрі оцінки», – сказав Гелетей.

Як повідомили полковник оперативного командування «Північ» Олександр Кириленко і полковник Юрій Блішун, їхні військові підрозділи вперше зафіксували присутність військових регулярної армії Росії на території Луганщини ще 7 серпня, 15 серпня відбулося перше бойове зіткнення з 76-ю Псковською десантною дивізією Росії, 20 серпня відбулося зіткнення між російськими військовими і 24-ю механізованою бригадою і батальйоном «Шторм» в районі села Георгіївка.

Таким чином, як наголошують українські командири, вторгнення в Україну російської армії почалося раніше від Дня незалежності. Відтоді, за їхніми словами, українська армія вибудовувала свою оборону й стримувала супротивника.

У середині серпня українські підрозділи і бійці добровольчих батальйонів потрапили в оточення під Іловайськом. Точна кількість загиблих і взятих у полон наразі не відома.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG