Доступність посилання

ТОП новини

Обстріли, які спричинили загибель мирних жителів, мають розслідуватися – Гелетей


Проти Збройних сил України ведеться інформаційна війна, спрямована на те, щоб переконати місцеве населення на Донбасі в тому, що українські сили розстрілюють мирні квартали. Але кожен випадок обстрілу мирних кварталів потрібно окремо фіксувати, щоб потім притягти до відповідальності конкретних осіб. Про це заявив міністр оборони Валерій Гелетей, відповідаючи на запитання Радіо Свобода про те, як реагуватиме українська армія на заяву правозахисної організації Amnesty International про співвідповідальність ЗСУ за невибіркові обстріли окремих районів Донецька, внаслідок чого 1 жовтня в місті загинуло 9 мирних жителів.

«Якщо був обстріл, потрібно зафіксувати, звідки він був. Якщо були втрати, то їх потрібно зафіксувати, щоб рано чи пізно притягнути до відповідальності конкретних людей, які давали вказівки, які організовували розстріли людей, мирних кварталів. І це буде справедливо. На брехню треба відповідати правдою», – зазначив міністр.

Він сказав, що йому відомі випадки, коли танки сепаратистів із емблемою українських Збройних сил розстрілюють мирні квартали Донецька.

«Зрозуміло, що місто перебуває під контролем сепаратистів, і з’являється кілька танків, які їздять по вулицях і розстрілюють мирні квартали, потім знімають символіку – і вони стають танками сепаратистів. Коли вся Росія, вся інформаційна війна була спрямована на те, щоб довести, що українські війська знищують мирні міста Донбасу», – сказав Гелетей.

Він наголосив на важливості розслідування по гарячих слідах злочинів українськими військовими прокурорами.

Міністр відзначив, що в української сторони є багато інформації щодо конкретних осіб, які причетні до таких злочинів.

1 жовтня міжнародна правозахисна організація Amnesty International на своєму сайті оприлюднила заяву директора Amnesty International Джона Далгузена, в якій ідеться про те, що обидві сторони конфлікту винні в обстрілах мирних жителів у Донецьку.

Він зазначив, що обидві з них використовують установки «Град», які сумно відомі своєю неточністю і не повинні використовуватися в цивільних районах.

XS
SM
MD
LG