Доступність посилання

ТОП новини

Симоненку не сподобалася «Компартія ДНР»


Голова «компартії» угруповання «ДНР» Борис Литвинов (праворуч), під час засідання у Донецьку, 8 жовтня 2014 року
Голова «компартії» угруповання «ДНР» Борис Литвинов (праворуч), під час засідання у Донецьку, 8 жовтня 2014 року

В угрупованні «ДНР», яке в Україні визнали терористичним, почали створювати власні «партії». Першою і наразі єдиною «партійною» структурою стала «компартія». Сепаратистські комуністи декларують єдність з КПУ, однак комуністи у Києві відхрещуються від ідеологічних побратимів.

«Компартію» сепаратистів очолив колишній другий секретар донецького осередку КПУ Борис Литвинов, який називає себе «головою» «верховної ради» «ДНР».

Під час «установчого з’їзду» 8 жовтня у Донецьку «компартії ДНР», Литвинов говорив про «зло, яке несуть США», «хунту і фашистський режим в Україні» та «класову боротьбу». Ця «партія» підтримала кандидатуру Олександра Захарченка, який каже, що він «прем’єр-міністр» угрупування «ДНР», на так званих «виборах» керівника «ДНР».

Борис Литвинов висловив підтримку КПУ, яка попри чисельні кримінальні справи, таки була зареєстрована ЦВК для участі у жовтневих виборах до Верховної Ради України, побажав їй пройти до парламенту, а також висловив сподівання на спільну «боротьбу проти фашизму», як він сказав, на «території колишньої України».

Сьогодні КПУ, та, що перебуває у Києві, перебуває, на самому піку боротьби проти фашизму
Борис Литвинов

«Сьогодні КПУ, та, що перебуває у Києві, перебуває, як це було завжди, на самому піку боротьби проти фашизму. Це єдина партія, яка обстоює, зокрема і наші інтереси боротьби з фашизмом. Ми солідарні з їхньою боротьбою, і, сподіваємося, що на наступних виборах до Верховної Ради комуністи посядуть достойне місце, подолають той жахливий інформаційний бар’єр та бар’єр тиску фашистської хунти і все таки стануть членом українського парламенту. Тоді ми разом з ними боротимемося проти фашизму на колишній території України», – заявив лідер «компартії ДНР».


Симоненко каже, що не причетний до комуністів-сепаратистів

Лідер КПУ Петро Симоненко, тим часом, відхрещується від «Компартії ДРН», яка декларує «спільну боротьбу проти фашизму».

«Наша партія не має ніякого відношення до рішення, яке було ухвалене у Донецьку. Ми не створювали цієї партії. Звертайтеся до тих, хто її створював», – сказав Радіо Свобода лідер КПУ Петро Симоненко.

Петро Симоненко
Петро Симоненко

Не дивно, що Симоненко відмежовується від «сепаратистських комуністів». На даний момент проти його соратників, членів КПУ відкрито 308 кримінальних проваджень. Антикомуністичні протести громадськості змусили Мінюст ще в травні 2014 року звернутись до суду про заборону Компартії. Але справа й досі в суді, засідання все переносять.

У липні Міністерство юстиції почало процес ліквідації КПУ, подавши позов до суду щодо заборони діяльності Компартії. Комуністам закидають дії, які призвели до анексії Криму Росією, до постачання зброї і фінансування сепаратистів у східних регіонах та до проведення сепаратистських референдумів на Донбасі.

Свиню КПУ підклало нинішнє керівництво партії – Голуб

Як зауважує колишній член Компартії Олександр Голуб, ніякі «сепаратистські осередки» КПУ не зіпсують уже зіпсованого іміджу цієї політичної сили.

Олександр Голуб
Олександр Голуб

«Свиню КПУ підклало нинішнє керівництво партії. І за той результат, з яким сьогодні КПУ йде на вибори, потрібно дякувати нинішньому керівництву партії. Не думаю, що ті заяви, які робить пан Литвинов, матимуть який вплив на КПУ. Насправді нинішнє керівництво досить обережно ставиться до тих процесів, які відбуваються сьогодні у Донецьку і Луганську. Принаймні, поки я був членом партії, то тих людей, яких пов’язували з сепаратизмом, Симоненко зазвичай давав накази виключати з партії. Тому, я не думаю, що є якійсь серйозні зв’язки», – сказав Голуб у коментарі Радіо Свобода.

Донецьк завжди був регіоном, який давав традиційну підтримку Компартії, розповідає Олександр Голуб. І, за словами екс-комуніста, люди, які їх підтримували, голосували не за особистості, а за комуністичну ідеологію. Зважаю на те, що угруповання «ДНР» і «ЛНР» проголосили «створення суспільства без олігархів», комуністична ідеологія на тій території мала б бути популярною, вважає Голуб.

«Там була дуже серйозна підтримка комуністів. Вона менше стосувалася підтримки конкретних людей, а більше ідеології. Там є підтримка і вона буде», – констатує екс-комуніст.

Як заявляв «голова» «верховної ради» угруповання «ЛНР» Олексій Карякін, «вибори голів і депутатів парламентів» «ЛНР» і «ДНР» хочуть провести в один день – 2 листопада. Щоправда, потім сепаратисти заявили, що вирішили провести «вибори» 9 листопада.

В угрупованні «ДНР» також повідомляли, що «прем’єр» Олександр Захарченко балотуватиметься на цих «виборах» на посаду «прем’єра» як самовисуванець. «Комуністи ДНР» відразу заявили, що будуть підтримувати саме його кандидатуру. Офіційний Київ цих «виборів» не визнає.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG