Доступність посилання

ТОП новини

Швидко збільшити видобуток газу в Україні можуть приватні компанії, а не держава – інвестор


Газові труби на опарівському газовому родовищі у Львівській області, 30 вересня 2014 року
Газові труби на опарівському газовому родовищі у Львівській області, 30 вересня 2014 року

Київ – Створення сприятливих податкових умов для приватних видобувних компаній, нарощування виробництва власного газу державними компаніями й залучення нових інвестицій – ось, що дало б змогу Україні повністю забезпечити населення газом власного видобутку. А це є шлях до енергонезалежності. Про це заявили на круглому столі щодо перспектив українського газовидобутку в Києві інвестори та експерти. Наразі, за словами міністра енергетики Юрія Продана, Україна імпортує для забезпечення потреб населення у газі понад 8 мільярдів кубометрів на рік. Уряд покладає надії на ще не розроблені поклади українського газу. Проте, як відзначають експерти, ці поклади залягають глибоко, тому видобувати їх буде дорого. Дати цьому раду швидко можуть лише приватні компанії, переконані інвестори.

У березні 2014 року міністр енергетики України Юрій Продан заявив, що обсягів газу, який самостійно видобуває Україна, не достатньо для забезпечення потреб населення. Тому держава імпортує певний обсяг блакитного пального для задоволення цих потреб.

Юрій Продан
Юрій Продан

«Українського газу недостатньо на сьогодні, щоб забезпечити необхідні потреби населення. Його не вистачає в обсязі у 8,2 мільярда кубометрів на рік», ­– сказав міністр.

На сьогодні, за словами Юрія Продана, для забезпечення потреб населення Україна на рік використовує 17 мільярдів кубів газу власного видобутку. Він використовується у газових плитах, колонках, для індивідуального опалення будинків.

Для збільшення видобутку газу державною компанією потрібно 0,5-1 мільярд доларів щороку – експерт

Член спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук пояснює, що в цих газових розрахунках не все так просто. На сьогодні в Україні щороку видобувають близько 20 мільярдів кубометрів блакитного палива. І не всі з них витрачаються на задоволення потреб населення.

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

«Із них 2,5 мільярди видобувають приватні компанії. 17,5 мільярдів – це той обсяг, який видобувають державні компанії. Але ми маємо там величезні проблеми, оскільки ПАТ «Укргазвидобування» забезпечує лише 15 мільярдів (кубів) газу, і це той газ, який справді йде населенню. Проте 2 мільярди кубічних метрів газу, які формально належать державі, видобуває компанія «Укрнафта» (контрольний пакет акцій у держави, близько 40% – у приватних компаній – ред.)», – зауважує експерт.

Таким чином, як пояснює Корольчук, Україні для того, щоб відмовитися від імпорту газу саме для потреб населення, з врахуванням анонсованої економії енергії, потрібно збільшити видобуток державної компанії «Укргазвидобування» на 5-6 мільярдів. Якщо зараз населення споживає понад 25 мільярдів кубометрів газу на рік, то завдяки економії споживання планують скоротити до, скажімо, 21 мільярда. Отже, звідси й окреслюється обсяг видобутку в 5-6 мільярдів, який потрібно додати до вже наявних 15 мільярдів.

«Укргазвидобуванню» доведеться докласти зусиль, щоб наростити видобуток внутрішнього газу аж на 6 мільярдів, тобто майже вдвічі – на 40 %. Це малоймовірно», – пояснює Юрій Корольчук.

За його словами, сьогодні «Укргазвидобування» своє виробництво практично не нарощує, воно його стабілізує, що на практиці означає стагнацію газовидобутку. Для нарощування потрібно буде інвестувати від 500 мільйонів до одного мільярда доларів щороку. У держави нині таких коштів немає, зате вони можуть знайтися у приватних підприємств.

Потрібен чіткий розподіл між рентами для старих і нових виробників – інвестор

Але й на цьому напрямку в України серйозні проблеми. Загальне податкове навантаження на компанії, які видобувають газ в цій країні, – 85%, із них рента – 55%, а світові стандарти: загальне навантаження – до 40%, із яких рента – від 5% до 20%, каже Юрій Корольчук.

Генеральний директор інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа відзначає, що для залучення на ринок нових інвесторів, потрібно встановити для них привабливі рентні ставки, врахувавши, що буріння кожної нової свердловини коштує близько 10 мільйонів доларів.

«Нафтогазу» для того, щоб розвинути всі свої наявні родовища, потрібно 50 років. Приватні виробники – єдині, хто може дуже швидко збільшити виробництво газу й таким чином забезпечити енергоефективність країни. Потрібно мати дуже чіткий розподіл між рентами для старих та нових виробників, для тих, хто добуває газ із глибини більше ніж 3000 метрів і менше ніж 3000 метрів», – пояснив представник інвестиційної компанії.

Виконавчий директор міжнародної консалтингової компанії у сфері енергетики IHS Energy Метью Сейгерс звертає увагу на те, що вартість газу, що планується видобувати з нових родовищ, буде вища, ніж середня ціна природного газу, який видобувається нині.

Україна має значні резерви газу, але він залягає глибоко
Метью Сейгерс

Перспективи українського газовидобутку експерт оцінює так: «Майбутнє українського газовидобутку залежатиме саме від приватних компаній. Україна має значні резерви газу й має потенціал для збільшення видобутку власного газу. Але він залягає глибоко, його складно видобувати, і коштує це дуже дорого. Водночас, за індексом інвестиційної привабливості – Україна на самому дні з-поміж країн світу. Гірші показники – лише у Лівії, Венесуели, Росії, проте ці країни виграють у неї завдяки обсягам покладів ресурсів».

Інвестори також нарікають на часту зміну податкових умов у галузі газовидобутку: десять років вони перекроювалися щонайменше чотири разу. А специфіка видобутку вуглеводнів є такою, що планувати доводиться все на десятиліття вперед, адже від початку виробництва до моменту, коли воно приноситиме прибуток, може минути в середньому 15 років.

Енергетична незалежність важливіша за проблеми бюджету – представник президента

Олександр Данилюк
Олександр Данилюк

Представник президента України у Кабінеті Міністрів Олександр Данилюк, вислухавши критику інвесторів та експертів, запевнив, що українська влада змінюватиме свій підхід і акцент зробить саме на енергонезалежності країни, а не швидкому викачуванню з підприємців якомога більшої кількості грошей.

«Немає зараз завдання фіскальними заходами вирішити проблему бюджету. Хоча це дуже важливо. Але ми маємо дивитися в майбутнє, оскільки енергетична незалежність більш важлива. Потрібно дивитися не лише на те, що відбувається сьогодні й зараз, а й наперед», – запевнив чиновник.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Останнє підвищення рентної плати за видобуток газу в Україні парламент ухвалив у липні 2014-го. Плата виросла втричі. Тоді прем’єр-міністр Арсеній Яценюк висловив переконання, що «компанії Ріната Ахметова із задоволенням платитимуть збільшений податок».

Але інвестори переконані, що для того, аби іноземні приватні компанії взялися за затратний і технологічно складний видобуток ще не розроблених українських резервів блакитного палива із задоволенням, їм потрібно створити докорінно інші фіскальні умови.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG