Доступність посилання

ТОП новини

Нагорода шукає героя: чи знає сам лауреат Нобеля про перемогу?


Патрік Модіано
Патрік Модіано

Франція – Нобелівську премію з літератури отримав 69-річний французький письменник Патрік Модіано за, як сказано в рішенні Нобелівського комітету, «мистецтво пам’яті, завдяки якому він виявив найнезбагненніші людські долі й розкрив життєвий світ людини часів окупації». Цього року премія скаладає 8 мільйонів шведських крон (1,1 мільйонів доларів), однак Нобелівський комітет досі не може зв’язатися з Модіано, щоб повідомити про присудження премії.

Тема окупації і Голокосту актуальна для сім’ї автора: батько літератора був італійцем єврейського походження, який зустрів свою дружину в окупованому німцями Парижі.

Пік творчості письменника припав переважно на 1970-і роки, тому серед його прихильників передусім люди середнього і старшого віку.

Чи знають лауреата Нобелівської премії у Франції

Патріка Модіано знають не лише як творця серйозної, філософської літератури, а і як автора текстів для пісень відомої французької співачки Франсуази Арді. Він для неї написав не одну пісню, і вона часто згадує його в своїх інтерв’ю.

Автор написав десятки романів, вони перекладені різними мовами, а чотири з них надруковані й українською. Один із них – «Вулиця темних крамниць», за цей твір письменник отримав престижну Гонкурівську премію. Однак в Україні наклади його творів невеликі, тому і знають Патріка Модіано переважно літературознавці і перекладачі.

Однак сказати, що Патрік Модіано – це живий класик, якого у Франції знають усі, кого ви не спитаєте на вулицях Парижа, Марселя чи Ліона, не можна, – його не вивчають у школі в обов’язковій програмі, і книги письменника не стоять на перших полицях у книжкових крамницях. Сучасні французи віддають перевагу трилерам, детективам і... кулінарним книжкам. Однак цілком імовірно, що вже завтра Модіано (як нобелівський лауреат) потрапить до чільної десятки бестселерів.

Що особливого у стилі

З ім’ям Патріка Модіано пов’язують моду на стиль «ретро» і відмову від політичної реальності. У письменника багато романів на історичну тематику, але в його творах читачі шукають не відображення історичних фактів, а атмосферу, дух часу, про який він пише. Часто зміст його книг – плід уяви письменника.

У романах Патріка Модіано створюється відчуття ірреальності, швидкоплинності життя, двозначності і таємничості подій. Він письменник-філософ, дослідник людських душ із гарною, класичною французькою мовою, за що його і люблять у Франції.

Для французів Нобелівська премія не перша

Здобуття Нобелівської премії з літератури Патріком Модіано не стало несподіванкою для Франції, розбещеної кількістю видатних літераторів в історії. Загалом лауреатами цієї премії стали 15 французьких письменників. До Патріка Модіано Нобеля з літератури отримав французький письменник Жан-Марі Ле Клезіо у 2008 році.

Однак Нобелівський комітет досі не може зв’язатися з нинішнім лауреатом, щоб повідомити про присудження премії. Друзі письменника пов’язують це з природною сором’язливістю автора.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG