Доступність посилання

ТОП новини

Відомий російський економіст Алексашенко «не догодив» Кремлю і втратив роботу


Сергій Алексашенко, економіст
Сергій Алексашенко, економіст

Один з найбільш авторитетних російських економістів Сергій Алексашенко втратив роботу редактора провідного економічного часопису. В інтерв’ю Радіо Свобода колишній заступник міністра економіки в уряді президента Бориса Єльцина розповів, що втратив роботу через те, що критичний зміст публікацій професійного часопису не відповідав політиці Кремля.

Відомий російський економіст Сергій Алексашенко розповів, як нещодавно керівництво московської Вищої школи економіки, де він працює директором із макроекономічних досліджень, отримало дзвінок від російського високопосадовця, який поставив керівництво установи перед вибором.

«Ситуація досить банальна: або Алексашенко іде з посади, щоб його було не видно і не чути, або у вас не буде грошей на існування. Знаєте, я не можу ставити під удар людей», – розповів економіст і вже колишній редактор журналу «Коментарі про державу і бізнес» у телефонній розмові з кореспондентом Радіо Свобода у Вашингтоні.

Журнал, який в Росії називають за його абревіатурою «КДБ», є одним з найбільш впливових економічних видань для професійних економістів, політиків, та урядовців. Але нинішня економічна політика Росії давала редактору часопису та відомому економісту з міжнародним іменем великий простір для критики.

Зокрема, після приєднання Криму він негативно відгукувався про «український бліцкриг Володимира Путіна», який, за його прогнозом, погіршить становище російської економіки.

Вже на другий день після повідомлення про відставку Алексашенка, агентство Bloomberg повідомило, що російський уряд всього протягом двох днів витратив 1 мільярд 750 мільйонів доларів для підтримки курсу рубля. Що було найбільшою інтервенцією на валютному ринку після захоплення Криму.

А падіння цін на нафту може залишити російський бюджет з дефіцитом в 1.2%, вже за оцінками Сбербанку.

Та подібні прогнози, які висловлювали економісти ВШЕ були не до душі Кремлю. У Росії Вища школа економіки користується репутацією вишу, де домінують ліберальні політичні погляди. У лютому 2014 року телевізійний ведучий Володимир Соловйов заявив, що в стінах університету діють «організовані терористичні угруповання», які готують «майданівське підпілля». А вже через кілька місяців, у квітні наглядову раду ВШЕ очолив перший заступник голови адміністрації президента В’ячеслав Володін.

Алексашенко, який і далі вважає, що ситуація в Росії не покращиться, повертатися з Вашингтона, де він зараз працює, не збирається.

«Досі влада, президент та уряд не зробили нічого, що могло б змінити траєкторію країни до кращого. Буде погіршення, але не таке обвальне, як у 2008 році, коли все рухнуло на 10%. Зміни будуть поступові», – розповів російський економіст.

Над матеріалом працювали Марія Щур та Carl Schreck.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG