Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові безуспішно намагаються довести підкуп виборців політичними «гречкосіями»


Харків – Харківська міліція розслідує п’ять кримінальних справ проти колишніх членів Парії регіонів, нинішніх кандидатів у народні депутати за звинуваченням у підкупі виборців. Зі свого боку, представники екс-регіоналів відкидають ці звинувачення і стверджують, що проти цих кандидатів ведуть PR-війну.

Харківські регіонали не збираються прощатися з парламентськими кріслами. Змінивши партійну приналежність та відкоригувавши гасла на бікгбордах, вони заходилися встановлювати якнайтісніший контакт зі своїм виборцем, стверджують опоненти колишньої правлячої політсили.

Ми фіксуємо найпримітивніший спосіб у формі печерної доби – наших виборців годують продуктовими наборами
Вікторія Шевчук

«Кілька народних депутатів, які пройшли в округах 2012 року і вели неприглядну передвиборчу кампанію, сьогодні повернулися до старих методів, знову здійснюють підкуп виборців, знову використовують адміністративний ресурс. Ми фіксуємо найпримітивніший спосіб у формі печерної доби – наших виборців годують продуктовими наборами», – стверджує координатор виборчих програм громадянської мережі «Опора» Вікторія Шевчук.

Спостерігачі викладають у Фейсбук відео з найрізноманітнішими проявами «доброчинності» – від гречкових пайків, аптечок із ліками до безкоштовного ультразвукового дослідження, ремонту під’їздів з іменними табличками, де чітко зазначається – хто покровитель даного округу.

Адвокат, майданівець, кандидат у народні депутати, самовисуванець від 171 округу Ігор Черняк вирішив через суд довести незаконність подібних акцій.

У нас було дві позовні вимоги: перша – визнати факт підкупу виборців, друга – зобов’язати більше не вчиняти таких дій
Ігор Черняк

«Ми звернулися з судовим позовом до Харківського окружного суду, у нас було дві позовні вимоги: перша – визнати факт підкупу виборців, друга – зобов’язати більше не вчиняти таких дій», – зазначив Ігор Черняк.

А йдеться про нібито факти підкупу виборців народним депутатом Віталієм Хомутинніком, який прагне потрапити до депутатських лав від мажоритарного 171 округу. За твердженням Ігоря Черняка, конкурента Хомутинніка, окружному суду були надані фото й відеосвідчення, як під’їзд багатоповерхівки начебто ремонтували люди у футболках з прізвищем цього депутата, як роздавали продуктові набори від його імені.

Але суд дійшов висновку, що факт безпосереднього проведення агітації за Хомутинніка не підтверджується. Та агітаційна продукція, яка роздавалася, не мала вихідних даних, які б свідчили, що ця продукція була саме Хомутинніком замовлена і оплачена з його передвиборчого фонду. Й хоч і стояв стенд із інформацією, що це проводиться за сприяння Хомутинніка, але там не зазначили, що це роблять за підтримки саме кандидата в депутати.

Унікальний судовий процес для Харкова

Для історії передвиборчих кампаній Харкова цей судовий процес унікальний, вперше у суді намагаються боротися з політичними гречкосіями, зазначила координатор виборчих програм Громадянської мережі «Опора» Вікторія Шевчук. Коментуючи справу, вона зауважила – суддя при ухваленні вироку припустив, що виборець міг купити ці продуктові набори у ветеранських та інших організацій разом із агітаційними листівками Хомутинніка, а отже про підкуп говорити нібито не доводиться.

Радіо Свобода кілька раз намагалося зв’язатися з Віталієм Хомутинніком, але помічники депутата повсякчас говорили про його зайнятість.

Цю справу вже розглянули і в апеляційному суді – вирок аналогічний – порушення закону немає. При цьому про судове засідання позивач Ігор Черняк не був повідомлений.

А тим часом збирати факти про згущене молоко, тушонку та гречку від кандидатів у депутати закликає і міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. На своїй сторінці в Фейсбук міністр заявив, що на Харківщині обласне управління МВС порушило кримінальну справу проти депутата міської ради Володимира Скоробагача, від імені якого нібито роздавали продуктові пакунки з агітками.

«Нехай юристи розберуться…»

Із міським депутатом Скоробагачем Радіо Свобода так і не вдалося поговорити з приводу звинувачень, але його помічник Дмитро Бондаренко у порушенні кримінальної справи вбачає PR-конкурентів.

«Нехай юристи розберуться, чи був він на той час кандидатом у народні депутати. Володимир Іванович проводить подібні заходи як депутат міської ради постійно. Якщо цікаво, то ви про це можете розпитати у Комінтернівської районної організації ветеранів, інвалідів та інвалідів-візочників», – зауважив Дмитро Бондаренко, помічник депутата міської ради, що балотується у парламент, Володимира Скоробагача.

За фактами порушення виборчого законодавства харківські правоохоронці порушили загалом п’ять кримінальних справ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG