Доступність посилання

ТОП новини

Комуністів і регіоналів не пустять у Раду «ДНР» та «ЛНР» (огляд преси)


Донбас може знову подарувати українському парламентові представників невмирущого донецького клану. Пошарпаних, але, як і раніше, злих та зубатих. Рекультивації Донбасу, про яку точилося стільки розмов, так і не сталось, переконує «Український тиждень». У визволених від бандформувань районах на жах місцевим патріотам миттю запанували колишні порядки, що існували там іще до втечі Януковича з країни. Повернулися старі корумповані прокурори та міліцейські начальники, кримінальні авторитети, чиновники й політики. Ті, хто своєю копіткою руйнівною роботою готував передумови для становлення «ДНР» і сприяв проведенню так званого «референдуму» сепаратистів. Однак, їхньому проходженню в парламент, як це не дивно, перешкодять сепаратисти. Завдяки «ЛНР» та «ДНР» вибори в низці округів Донбасу провести буде просто неможливо й парламент недоотримає депутатів-перевертнів із КПУ та колишньої Партії регіонів. Зате на підконтрольній Києву території їм дано цілковиту свободу. Окремі персонажі вже поводяться так, ніби Революції Гідності не було зовсім. Видання пише, що специфіка нинішніх виборів на Донбасі в тому, що майже всюди головними опонентами стали колишні впливові члени Партії регіонів, які вперше битимуться за мандати один з одним. Через окупацію округів тепер не вистачає на всіх, і легких путівок а-ля 2012 рік, коли висування за мажоритаркою автоматично означало для члена Партії регіонів перемогу, більше не буде, констатує тижневик.

Новим законом народні депутати дозволили заочно судити Віктора Януковича, його соратників-втікачів та конфіскувати їхнє майно. Однак експерти тижневика «Кореспондент» попереджають: документ можуть використовувати набагато ширше – від рейдерства до політичного шантажу. Скажімо, людина поїхала за кордон, в цей час його звинувачують у фінансуванні сепаратизму, судять і забирають все майно на користь держави. Потім через аукціон будинок переходить потрібним людям. За бажання цю процедуру можна провести і під час звичайної відпустки. Про те, як цього можна уникнути, йдеться в статті «Заочна ставка».

Тижневик «Коментарі» аналізує, скільки українська економіка втратить через засилля чорних ринків в країні та нелегальний обіг високоліквідних товарів. Видання зазначає, що жорсткість регуляторного ринку тиску держави і прагнення уряду наповнити казну будь-якою ціною призводить до зворотного ефекту – валюта, зарплата, сигарети й алкоголь посилено ховаються у тінь. Не кажучи вже про нелегальний ринок зброї, який на хвилі нестабільності виріс урази. Експерти видання підрахували орієнтовні втрати бюджету від тіні на ринку праці – понад 46 мільярдів гривень. А недоотримані соціальні внески – більше ніж 97 мільярдів на рік. Докладніше з проблемою тижневик знайомить у публікації «Україна йде в тінь».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG