Доступність посилання

ТОП новини

По Донецькому аеропорту стріляють з російського «Тюльпана» – Маломуж


Головний термінал Донецького аеропорту, 9 жовтня 2014 року
Головний термінал Донецького аеропорту, 9 жовтня 2014 року

Українських військових, які утримують Донецький аеропорт, обстрілюють з російської системи «Тюльпан», повідомив Радіо Свобода генерал Микола Маломуж, колишній керівник зовнішньої розвідки України.

«Застосовувались танки, БТР, самохідні артилерійські установки. Згодом почали застосувати системи «Град», «Ураган». А тепер підтягнули систему «Тюльпан», надзвичайно потужну, з боєзарядами до 130 кілограмів, які використовуються для нанесення ударів по бліндажах, укріплених спорудах. На озброєнні української армії «тюльпанів» немає. Це російська зброя», – сказав Маломуж в ефірі програми «Ми разом».

На запитання Радіо Свобода про те, чи справді «взяття» Донецького аеропорту проросійські бойовики хотіли приурочити до дня народження Володимира Путіна, Микола Маломуж відповів: «За нашими оперативними даними, з боку російського керівництва було чітко поставлене завдання: задіяти усі сили в минулий четвер і п’ятницю, щоб захопити аеропорт до суботи й неділі. Щоб 100% був контроль РФ. Мало того, російські ЗМІ оголосили ще в п'ятницю увечері, що аеропорт уже захоплений. І вже, фактично, доповідали про це президенту РФ, який перебував в Сибіру. Але цього не відбулося. Для Росії це був великий провал».

Микола Маломуж вважає, що у середовищі українських захисників Донецького аеропорту формується еліта оновленої української армії. «Там уперше в історії незалежної України відпрацьовується модель виконання бойового завдання в протистоянні з значно переважаючими силами супротивника», – сказав він.

Новий термінал Донецький аеропорту імені Сергія Прокоф’єва відкрили у травні 2012 року перед Євро-2012.

На будівництво із державного бюджету витратили близько 7 мільярдів гривень. Летовищем встигли скористатися понад мільйона пасажирів.

Наприкінці травня 2014 року група бойовиків із угруповання «Восток» захопили новий термінал аеропорту. Однак український спецназ того ж дня витіснив сепаратистів й до цього часу продовжує контролювати цей стратегічний об’єкт.

XS
SM
MD
LG