Доступність посилання

ТОП новини

«Освоювачі» зелених інвестицій рвуться у Верховну Раду?


Кіотські гроші, отримані для утеплення об’єктів соціальної інфраструктури – шкіл лікарень та садочків – на Запоріжжі освоює фірма, причетна до екс-регіонала Володимира Бандурова. Про це йдеться в розслідуванні програми Радіо Свобода «Схеми».

Журналісти перевірили, що по деяких об’єктах роботи ще з минулого року не виконані. Так, наприклад, у Кам’янсько-Дніпровській районній лікарні, яка перебуває у плачевному стані, підрядники не відремонтували дах, через що її з минулої зими заливає під час опадів. Схожа ситуація і в місцевому дитсадку «Барвінок». Всього по Запоріжжю мали утеплити 22 об’єкти соціальної інфраструктури, але велика кількість робіт була проведена неякісно та невчасно.


У 2009 році Україна продала Японії свої квоти на викиди швідливих парникових газів, отримавши 4,7 мільярда гривень, які мали піти на зменшення викидів у середині України.

Підряди на освоєння Кіотських грошей під час президенства Віктора Януковича роздавало спеціально створене ДП «Держекоінвест». Тоді низка журналістських розслідувань показала, що більшість компаній, які мали утеплити школи та садки, були підставними, не вели справжньої діяльності і неконтрольовано передавали замовлення вже третім фірмам. Через це роботи по всій Україні з утеплення більше ніж 800 об’єктів велися дуже повільно та неякісно.


На Запоріжжі 22 об’єкти (школи, садочки та лікарні) мало відремонтувати та утеплити ТОВ «Союз 2007», яке, за даними програми «Схеми», передавало роботи компанії ТОВ «Сімбілдінг», засновницею якого є Анна Єременко. Журналісти розповідають, що вона також виступала співзасновницею іншої фірми ТОВ «Гранд Авто», зареєстрованої за цією ж адресою – разом із Сергієм Грачовим, керівником виборчого штабу народного депутата, кандидата по 79-му округу екс-регіонала Володимира Бандурова.

Володимир Бандуров
Володимир Бандуров

Бандуров особисто публічно виступав за залучення ТОВ «Сімбілдінг» для освоєння кіотських коштів та будував на цьому свою виборчу кампанію у 2012 році, коли прийшов на цей округ, та зараз у 2014-му.

Тим часом, журналісти повідомляють, що прокуратурою Кам’янсько-Дніпровського району Запорізької області було проведено перевірку використання «Кіотських грошей» на об’єктах району – матеріали направлені в Головне слідче управління МВС України, за якими відкрите кримінальне провадження.

Володимир Бандуров працював заступником міністра економіки та торгівлі, коли відомством керував Андрій Клюєв. У 2012 році Бандуров був обраний до парламенту по 79-му округу від Партії регіонів. На позачергові вибори у Раду 26 жовтня йде за цим же округом самовисуванцем. Блок Петра Порошенка не висунув за цим округом свого кандидата.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG