Доступність посилання

ТОП новини

Держдума Росії ухвалила звернення до міжнародної спільноти щодо «злочинів» на Донбасі


Держдума Росії у п’ятницю ухвалила звернення до парламентів світу і міжнародних організацій про необхідність розслідувати, як мовиться у документі, «злочини проти мирного населення південного сходу України».

За таке рішення проголосували 428 депутатів, 1 – утримався. У зверненні вказується, зокрема, на «масовий характер» знайдених у вересні цього року під Донецьком «десятків закатованих і розстріляних людей», повідомляють російські агенції.

Серед адресатів, до яких звертаються російські парламентарії – ООН, ОБСЄ та Рада Європи.

Минулого місяця бойовики «ДНР» заявляли, що знайшли дві могили з тілами близько 400 осіб, і висловили думку, що цих людей вбили українські військові. Але потім один з лідерів сепаратистів Андрій Пургін повідомив, що у похованні на околиці Макіївки були виявлені тіла лише дев’яти осіб, а ті 400 неідентифікованих трупів, про які вони раніше розповіли, надійшли до моргів із різних місць регіону.

За повідомленням же російських ЗМІ, «фахівці ОБСЄ» підтвердили наявність двох масових поховань побіля Донецька, у яких було виявлено понад 400 тіл.

Але 1 жовтня в ОБСЄ заявили, що чоловік, який зробив цю заяву, латвійський політичний активіст Айнарс Ґраудінс, не є членом моніторингової місії ОБСЄ і взагалі не має ніякого стосунку до ОБСЄ.

Заяви Ґраудінса про масові поховання не були підтверджені іншими джерелами.

Україна і Захід звинувачують Росію у введенні регулярних військ на території Донбасу, а також у постачанні туди зброї та бойовиків. Москва свою причетність відкидає.

Україна визнала угруповання «ЛНР» та «ДНР» терористичними організаціями.

XS
SM
MD
LG