Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії використовують фейкового професора?


Дослідник історії Дмитро Хмельницький повідомляє про фейкового професора Лоренца Гаага, який виступає експертом у російських ЗМІ, переважно в російському інформаційному агентстві «ТАСС». Проте у самому «ТАСС» це спростовують.

«Вибух повідомлень» в інтернеті про так званого професора Лоренца Гаага, який постійно виступає експертом у матеріалах російського інформаційного агентства «ТАСС», почався з посту діяча із Берліна, автора книжок про історію Сталінської епохи Дмитра Хмельницького.

Він заявив: «Професор Лоренц Гааг, голова «Агентства глобальних комунікацій» – існує тільки в уяві кореспондентів «ТАСС», яким регулярно і багато років дає інтерв’ю і хвалить – як «німецький експерт» – Путіна. Немає в Німеччині такого професора. І агентства такого немає», – зазначає Хмельницький.

Заяву відразу «підхопили» українські та російські ЗМІ. Деякі з них написали, що такого чоловіка взагалі не існує. Проте чоловік на ім’я Лоранц Гааг – є. Про це свідчить відео, де Лоренц Гааг присутній на зустрічі на честь відкриття бюсту Гагаріна в Німецькому містечку Хемніц.

За словами Дмитра Хмельницького, так званий професор Лоренц Гааг вже давно дає коментарі російському інформаційному агентству «ТАСС» та іншим російським ЗМІ, проте не фігурує як експерт у західній пресі. Фейковим Дмитро називає його з багатьох причин. Перша з них – відсутність будь-яких слідів наукової або ж викладацької діяльності, адже за словами історика, «просто професорів» не існує: Лоренц Гааг міг би бути професором конкретного навчального закладу або ж професором у відставці, тобто на пенсії. Натомість, у мережі можна знайти інтерв’ю та коментарі Лоренца Гаага в російських ЗМІ, переважно він виступає на захист путінського режиму. Прикладом є матеріал за 2008 рік, в якому Гааг виправдовував дії керівництва Росії в Абхазії і Південній Осетії.

Ще один приклад – матеріал, де йдеться про громадську думку німців про російську анексію Кримського півострова України і війни, розв’язаної у Донецькій і Луганській областях. Матеріал, де Лоренс Гааг розмірковує про «нелегітимні кордони, що розділили споконвічно російську землю і російський народ», опублікований, наприклад, у російському виданні «Взгляд» з посиланням на «ТАСС».

«ТАСС» посилається на «Агентство глобальних комунікацій». За словами Дмитра Хмельницького, такого агентства не існує, воно не зареєстроване. Але це не єдина посада Лоренца Гаага. «Він ще представлений як представник федерації космонавтики Росії в Європі, Америці і так далі. Крім того, він ще представлявся як головний редактор журналу «Еліта Росії» в Європі», – сказав Радіо Свобода Хмельницький.

Кореспондент Російської редакції Радіо Свобода Юрій Векслер шукав «професора», він подзвонив у дві організації, назви яких були схожі на «Агентство глобальних комунікацій». Одне з них виявилось піар-агентством і там не знають ні про якого професора Гаага. Юрій Векслер подзвонив у ще одну, вже міжнародну організацію з такою самою назвою «Агентство глобальних комунікацій», яке має філіал у Мюнхені, проте там про професора Лоренца Гаага теж нічого не знають.

Є сайт, який демонструє фото професора, так званий «Інститут економічних іновацій». Кореспондент Радіо Свобода подзвонив і туди, проте ці номери виявились недійсними.

Про викладацьку діяльність Лоренца Гаага в інтернеті нічого немає. Але єдиний плід наукової діяльності Google таки знайшов – видавництво П’ятигорського державного технологічного університету випустило російською мовою його 42-сторінкову працю під заголовком «Особистість в епоху глобалізації».

Якщо погуглити і пошукати сліди діяльності Лоренца Гаага, то можна знайти щонайменше п’ять варіантів його посад:

1) На сайті російського Національного дослідницький університету «Вища школа економіки» він – голова наукової ради Інституту промислових інновацій.

2) Повноважний представник Федерації космонавтики Росії в Західній Європі, США та Канаді професор Лоренц Хааг.

3) На сайті інформаційного агентства «ТАСС» Лоренц Гааг – керівник німецького Агентства глобальних комунікацій.

4) Головний редактор журналу «Еліта Росії» для Західної Європи професор Лоренц Хааг

5) Один з керівників організації «Ініціатива Південно-Західна Саксонія».

Радіо Свобода звернулось у прес-центр агентства «ТАСС», із запитом спростувати або підтвердити інформацію про Лоренца Гаага. У відповідь продиктували номер Катерини Тітової, проте цей номер виявився недійсним.

Після цього на сайті «ТАСС» з’явилась заява, про те, що Лоренц Гааг є представником президії Федерації космонавтики Росії в Європі, США і Канаді, а також керівником німецького Агентства глобальних комунікацій. Професор заявив, що вже читав повідомлення Дмитра Хмельницького, проте той не є істориком.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG