Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко закликає дотримуватися «мінських домовленостей»


Президент Білорусі Олександр Лукашенко
Президент Білорусі Олександр Лукашенко

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляє про неприпустимість ведення бойових дій в Україні. Про це він заявив у своєму зверненні до учасників саміту глав держав СНД, який проходив у п’ятницю у Мінську.

Лукашенко зазначив, що абсолютно неприпустимо, коли у центрі Європи ведуться бойові дії. За його словами, сторонам конфлікту необхідно не тільки терміново припинити вогонь, але і виконати «мінські домовленості». Білоруський президент зазначив, що його особисто, і інших глав держав СНД останнім часом хвилюють питання безпеки у Співдружності.

«Ми повинні більше у рамках СНД приділяти цьому увагу. Впевнений, що неприпустимо, коли чутливі питання, які стосуються України, вирішуються десь далеко, не то у Берліні, не то у Мілані. Тоді навіщо звертатися до нас?», – сказав Олександр Лукашенко і нагадав, що Білорусь взяла на себе миротворчу місію, запропонувавши Мінськ у якості майданчику для переговорів з мирного врегулювання української кризи. «Настав час відверто, по-чоловічому поговорити про долю Співдружності», – наголосив президент Білорусі.

У п’ятницю у Мінську проходив саміт глав СНД. Наступне таке засідання має відбутися у вересні-жовтні 2015 у столиці Казахстану.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про мирне врегулювання, перший пункт якого, зокрема, передбачав негайне припинення вогню на сході України.

19 вересня учасники контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі підписали в Мінську меморандум про реалізацію цього пункту протоколу від 5 вересня. Документ складається з 9 пунктів і передбачає, зокрема, заборону на застосування всіх видів зброї та наступальних дій, виведення всіх іноземних збройних формувань із території України, в тому числі всіх так званих найманців.

Водночас українські силовики і проросійські бойовики звинувачують одне одного у порушенні режиму припинення вогню.

За повідомленням ООН, з моменту оголошення перемир’я, на Донбасі загинуло щонайменше 331 людина.

XS
SM
MD
LG