Доступність посилання

ТОП новини

Справи Савченко і Сенцова на межі абсурду


Москва – У понеділок в Басманному суді Москви слідчі попросили відкласти засідання з оскарження психіатричної експертизи Надії Савченко до її закінчення. Цього ж дня суд у Москві відхилив дві скарги адвокатів українського режисера Олега Сенцова, одна з них стосувалася незаконності і необґрунтованості взяття у них підписки на нерозголошення таємниці попереднього слідства.

Режисера Олега Сенцова, підозрюваного в підготовці терактів у Криму, внесли до списку терористів, не чекаючи не тільки винесення вироку, але і початку судового розгляду по суті. Повідомлення про включення його до переліку терористів і екстремістів опублікували на сайті Федеральної служби з фінансового моніторингу. При цьому Сенцов проходить в реєстрі у числі російських громадян.

Олег Сенцов
Олег Сенцов

А адвокатам українського режисера відмовили в скарзі на незаконність взяття у них підписки на нерозголошення таємниці попереднього слідства. Також стороні захисту не дають можливості залучити фахівців і надати їм матеріали кримінальної справи для того, щоб дати висновок із низки питань, які цікавлять захист. Ще раніше була відхилена скарга захисту на застосування до Олега Сенцова тортур з боку співробітників ФСБ Росії.

Член громадської спостережної комісії за місцями примусового утримання громадян Людмила Альперн, яка нещодавно побувала в СІЗО «Лефортово», де перебуває Сенцов, в інтерв’ю Радіо Свобода сказала, що мотивування відхилення скарги межує з кафкіанським абсурдом.

«Там просто навіть були ще якісь абсолютно фантастичні формулювання відмов, що нібито він сам мазохіст і завдав собі мало не в сексуальних діях ці травми, які у нього, насправді, були виявлені як сліди катувань і зафіксовані. Ця відповідь настільки цинічна, настільки з реальністю не співпадає, що навіть прокоментувати це неможливо. Це якийсь вже Кафка просто, театр абсурду. Я так це сприймаю. Ми як ОНК, в принципі, маємо право говорити з людьми про незаконні способи впливу на них на всіх етапах кримінального правосуддя. Проте в «Лефортово» нам забороняють говорити з ним про те, що було при затриманні. Це теж якийсь кафкіанський момент. Тому що ізолятор як би дуже сильно пов’язаний зі слідством в силу того, що там вони мало не в одному приміщенні перебувають. І ось вони з нас намагалися на початку цього процесу зняти підписку про нерозголошення. Прийшов слідчий. Ми відмовилися. Ми діємо за законом про громадський контроль, який має на увазі певне замовчування того, що пов’язано зі слідством, якщо в цьому є необхідність», – зазначила Альперн.

«Недоцільно», або «людина має право»?

За цинізмом і абсурдністю справа Сенцова може зрівнятися тільки зі справою Надії Савченко, кажуть правозахисники. Це ж підтверджують і адвокати української льотчиці. Один із них – Ілля Новіков – прокоментував для Радіо Свобода понеділкове засідання Басманного суду Москви саме так.

Всі вихідні приховували інформацію про те, що вона вже доставлена в психіатричний інститут
Ілля Новіков

«Засідання проходило в обстановці загального цинізму. Тому що ми вранці почули зі звернення спікера Слідчого комітету Росії Маркіна інформацію про те, що Савченко вже доставлена в інститут імені Сербського, хоча сьогоднішня скарга була присвячена саме тому – можна чи не можна її туди доставляти. Слідство не дочекалося рішення суду і розпорядилося цим питанням самовільно. Це перше. Друге: на початку засідання ми дізналися про те, що вона там перебуває вже з п’ятниці, тобто її в п’ятницю туди доставили. Всі вихідні приховували інформацію про те, що вона вже доставлена в психіатричний інститут. І тільки сьогодні це опублікували демонстративно в день суду, хоча мали можливість зробити те ж саме тиждень тому. Це не виглядало б так нарочито, нешанобливо стосовно захисту та суду. А далі ми обговорювали питання про те, можна чи не можна розглядати скаргу без Савченко. Очевидно, що не можна, оскільки суд вже одного разу ухвалив таке рішення, що оскільки вона просить, то необхідно забезпечити явку, доставити її. Але слідство представило документи з інституту імені Сербського, де йдеться про те, що обстеження почалося, що переривати його недоцільно, хоча закон не знає такого слова «недоцільно». Закон знає слово «людина має право». І суддя вирішив, що, так, людина має право, щоб його скарга розглядалася в його присутності, але тільки через місяць, коли обстеження вже буде закінчене. Тобто не раніше ніж 11 листопада, коли основна частина – або вже повністю – обстеження буде проведене, суд займеться питанням про те, законно чи незаконно, в принципі, призначалася ця експертиза. Можливо, ще й вирішать, що вона була незаконною, а після цього Савченко відправлять ще на один місяць на обстеження, що, звичайно, перевершує якусь межу абсурду, до якого звикли загалом у нашій судовій системі», – сказав адвокат.

Правозахисники сподіваються, що питання про застосування тортур до Олега Сенцова буде порушене членами ради з прав людини при президенті Росії з самим главою держави у вівторок. Крім того адвокати режисера говорять, що їхня скарга в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) вже взята до розгляду. Захист Надії Савченко теж має намір домагатися термінового втручання ЄСПЛ у справу своєї підзахисної, оскільки, на їхню думку, в даній ситуації є загроза життю і здоров’ю української льотчиці.

Правозахистний центр «Меморіал» визнає українську льотчицю Надію Савченко плітв'язнем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG