Доступність посилання

ТОП новини

Падіння цін на нафту посилить ефект санкцій проти Росії (світова преса)


Чому протистояння між різними групами сепаратистів на Донбасі посилилося? Для чого Україна, Грузія та Молдова повинні обрати ЄС, а не путінський Євразійський союз? Чому Саудівська Аравія штовхає ціни на нафту вниз і що означає падіння цих цін? На ці теми, серед іншого, звертає увагу західна преса.

Один із лідерів сепаратистів на Донбасі Павло Губарєв перебуває у лікарні після того, як його машина, за повідомленнями, була обстріляна і потрапила в аварію. Про це пише The Wall Street Journal. Це сталося на території, підконтрольній проросійським бойовикам, і напередодні так званих «виборів», які готують сепаратисти, пише видання.

За інформацією дружини Губарєва Катерини, у неділю вночі машину Павла Губарєва підрізав інший автомобіль, після чого його обстріляли. Губарєв не був поранений, але його автомобіль втратив контроль і врізався у бетонний стовп, пише видання.

The Wall Street Journal звертає увагу, що згідно з інформацією українських силовиків, з наближенням так званих «виборів» на Донбасі протистояння між різними групами сепаратистів посилилося.

Чому Україна, Грузія та Молдова повинні обрати ЄС, а не путінський Євразійський союз? Це питання порушують журналісти Forbes. Видання наголошує, що Росія виступає категорично проти, щоб колишні радянські республіки інтегрувалися до «західних» блоків, таких як НАТО чи ЄС.

Forbes нагадує, що у 2008 році Росія вторглася у Грузію і це, пишуть журналісти, було покаранням з боку Москви за те, що Тбілісі взяв курс на членство у НАТО. А вже за шість років Кремль анексував Крим і почав приховану війну проти України за її рішення стати союзником ЄС і відмову інтегруватися до Митного союзу.

Але, попри всі ризики, Молдова, Грузія і Україна підписали угоди про асоціацію з ЄС.Чи справді цей вибір є правильним, запитує Forbes.

ВВП у ЄС у 5,6 раза вищий, ніж у Митному союзі, пише видання. Це гарантує набагато більший ринок для майбутніх членів. Але, продовжує Forbes, ВВП – це не єдиний фактор, за яким можна порівнювати ці два об’єднання. Економічні свободи також є важливим індикатором вимірювання національного багатства і потенціалу економічного зростання. Згідно з індексом економічних свобод Heritage Foundation, країни, у яких рівень цих свобод вищий, мають сильніші економіки, здоровіше суспільство, захищеніші права людини й потужнішу боротьбу з бідністю, пише Forbes. Економіки всіх країн ЄС, крім Греції, вважаються ринковими. Тоді як економіки Росії та Білорусі є повністю керованими. І лише економіка Казахстану вважається частково вільною.

Окрім цього, наголошує Forbes, згідно з рейтингом корупції, складеним Transparency International у 2013 році, серед 176 країн (остання у списку вважається найкорумпованішою – ред.) Росія посіла 127-е місце, Білорусь – 123-е, а Казахстан – 140-ве. Для порівняння – Румунія, найбільш корумпована країна Євросоюзу, посіла в рейтингу 69-е місце.

Ще один показник, за яким визначається добробут, – політичні свободи, наголошує Forbes. Згідно з рейтингом правозахисної організації Freedom House, усі 28 членів ЄС є «вільними». А Росія, Білорусь і Казахстан, із трьох можливих статусів «вільний», «частково вільний» і «невільний», є «невільними».

Саудівська Аравія втратила свою першість як найбільший у світі видобувач енергоресурсів, пише видання Times.

Але попри це, ця арабська країна може струснути енергетичний простір від Москви до Вашингтона. Адже саме Ер-Ріяд став локомотивом, який штовхає ціни на нафту вниз.

Times зазначає, що ОПЕК встановить ціну нафти на рівні 80-85 доларів за барель. Така ціна буде прийнятною для арабських видобувачів, але болісною для Ірану та Венесуели. Також, пишуть журналісти, така ціна нафти посилить ефект санкцій проти Росії і Володимира Путіна.

Дешева нафта подобається експортерам, включаючи хімічний сектор Британії. Але, за інформацією Times, у перспективі це матиме негативний ефект на видобування нетрадиційних енергоресурсів. І саме це, на думку автора публікації, є метою Саудівської Аравії. Нинішнє падіння цін на нафту може уповільнити сланцеву революцію у найближчі п’ять років, але не зупинить її, пише Times.

Починаючи від 2008 року США наростили видобуток нафти на 65%. Цього літа вони обійшли Саудівську Аравію як найбільшого нафтовидобувача, а упродовж наступних двох років можуть стати найбільшим експортером нафти. Times наголошує, що видобування нетрадиційних енергоресурсів відновлює американську економіку після рецесії. Це також убезпечує США від нестабільності в арабському світі і пропонує Європі потужну альтернативу російському газові.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG