Доступність посилання

ТОП новини

Провокації під Радою на руку супротивникам України – Андрушко


На Покрову біля будівлі Верховної Ради невідомі кидали вибухові пакети, петарди, каміння у міліцію, також були сутички з правоохоронцями. У будівлі парламенту прострелені вікна. Голова Верховної Ради Олександр Турчинов закрив засідання парламенту через сутички біля Ради. Міліція (як повідомляють її представники) затримала півсотні учасників провокацій під Верховною Радою. Журналіст телевізійної програми Радіо Свобода «Схеми» Сергій Андрушко був у сесійні залі, коли відбувалися провокації під її стінами. У передачі «Свобода сьогодні» він прокоментував для радіослухачів – хто, на його думку, стоїть за цими акціями, кому вони вигідні?

Сергій Андрушко – журналіст телевізійної програми Радіо Свобода «Схеми»
Сергій Андрушко – журналіст телевізійної програми Радіо Свобода «Схеми»

– Треба почати з того, коли це все відбувалося. Тоді, коли депутати ухвалювали такі суспільно важливі закони, пов’язані з боротьбою з корупцією. Але депутати робили це достатньо добре. І без громадського тиску в парламенті депутати працювали достатньо ефективно.

– Ви вважаєте, що якби цього тиску не було ззовні, депутати все одно би ухвалили ці закони так чи інакше?

Я такого не пригадую навіть під час «євромайданівських» подій!
Ми вже чули сьогодні заяву від Геращенка, який побачив у цьому «руку Москви»

Можна припустити, що це невипадково, все це відбувається перед зустріччю українського президента і російського

– Звичайно! Річ у тому, що ці виступи, які були ще навколо Верховної Ради, вони йшли з тим, щоб проголосувати за законопроекти, пов’язані з діяльністю Української повстанської армії, визнанням її воюючою стороною і таке інше. Були там деякі громадські організації, які наполягали на ухваленні закону. Але за тим, як налаштовані депутати, я розумію, що вони були налаштовані голосувати за усі законопроекти. Прийшов президент, який закликав їх це робити і вони це планували робити в будь-якому разі. І коли почалося навколо Верховної Ради кидання вибухових пакетів, коли почали стріляти просто у вікна, з’являлися дірки у вікнах Верховної Ради, я такого не пригадую навіть під час «євромайданівських» подій!

Сутички під Верховною Радою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:58 0:00

Коли я почав передавати інформацію через свій Twitter – а в мене близько 20 тисяч підписчиків на Twitter, – то багато хто із них дивувались, вони не могли зрозуміти, а в чому питання, що відбувається? Чому люди такі агресивні? Скільки Верховна Рада працює? Всі розуміють, що навіть, якщо б цього дня не були ухвалені такі закони, хоча, очевидно, що величезна частина депутатів, які тиснули за закони протидії корупції, вони тиснули це свідомо, оскільки більшість із тих, хто тиснули, йдуть знову на вибори, і вони хочуть виглядати позитивно перед виборцями, з якими сьогодні-завтра знову поїдуть зустрічатися, і які у них знову запитають, чому ви не голосували?

Хоча є підозра в активістів, що деякі законопроекти, зокрема щодо створення Антикорупційного бюро України було ухвалено з певними змінами. Поки тексту нема, ми не можемо точно сказати, які саме зміни і чи має це якийсь вплив на цей закон. І до чого я веду, що коли власне навколо Верховної Ради почали кидати ці димові шашки, стріляти, пробивали вікна, дим стояв величезний, було таке нерозуміння, що відбувається і кому це потрібно.

Ми вже чули сьогодні заяву від Антона Геращенка (радник міністра внутрішніх справ – ред.), який побачив у цьому «руку Москви». Також журналісти, які передавали новини в засобах масової інформації, повідомляли, що вони бачили прапори Корчинського, того самого Корчинського, якого неодноразово можна було побачити, його людей на подіях ось такого штибу, які відбувалися.

Отже, якщо продовжувати думку, яку вже висловив Антон Геращенко щодо «руки Москви» що до того, що це не виключено могли бути якісь там російські спецслужби, то можна тоді припустити, що все це невипадково, що все це відбувається перед зустріччю українського президента і російського президента, яка відбудеться вже у четвер та п’ятницю.

Добровольчі батальйони провели Марш УПА в Києві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

– Додам, що зустріч відбудеться у Мілані і – окрім українського президента і російського президента – там будуть і представники Євросоюзу.

Як можуть сприйняти це країни з ЄС, які будуть дивитися на цю відеокартинку, – коли стріляють у народних депутатів, і, таким чином на них тиснуть, залякують

– Так. І очевидно, що вся ця картинка може більше бути спрямована не на українського глядача а на глядача за кордоном, саме на очі представників ЄС, щоб переконати їх у тому, що насправді те, що відбувається в Україні, це не є демократичним. Це перше, що спадає на думку. Як можуть сприйняти це країни з ЄС, які будуть дивитися на цю відеокартинку, – коли стріляють у народних депутатів, і, таким чином на них тиснуть, можливо, навіть залякують, кидають ці димові шашки… І, власне кажучи, це може вплинути саме на чиновників, на громадян країн-членів Європейського союзу, які почнуть ставити гострі запитання Петру Порошенкові, який буде в Мілані, і поставить у більш вигідніше становище, скажімо, Путіна, і у менш вигідне становище українського президента.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG